Magdalena Holmström er oppdretter og driver den svenske webbplassen katter.nu, som Agria samarbeider med. Gjennom utstillinger, foreningsliv og webbplassen kommer hun i kontakt med mange katteeiere, oppdrettere og utstillere som deler sine erfaringer med ulike raser. Kunnskapen om hva som preger de ulike rasene, er ikke særlig stor, synes hun.

- Mange som sender meg e-post, har festet seg i utseendet til en viss rase, og så vil de vite hvordan atferden dens er.

Finnes det noen hovedgrupper i katteverden, slik det finnes i hundeverden?

- Det er vanskelig å si. Men generelt er det slik at de rasene som er litt kortere og mer klumpete i utseendet, som perser, exotic og britisk korthår, er litt roligere og mildere.

Birma, europé og huskatt midt imellom

Og ellers finnes det ”normalkatter”. Birmaen er en midtimellom-rase, som kan sammenlignes med en vanlig huskatt når det gjelder atferden. I denne gruppen finnes også raser som europé og ragdoll.

- Det går lite grann etter hårlag, egentlig – selv om jeg ikke vet om det er noen sammenheng. Men derimot har du Norsk skogkatt og maine coon, som er litt mer aktive, selv om de har samme hårlag som birmaen.

Siameser og rexer er aktive

Da nærmer vi oss de mer aktive rasene som siameser og rexer.

- Disse litt smalere, slankere kattene er oftest fulle av energi og mer høylydte. Birmaen prater også mye, men ikke like mye som siameserne.Samtidig varier det selvsagt svært mye.

- Min venninne har britisk korthår, og hennes katter er veldig behagelige. De skulle aldri finne på å klatre i gardinene. 

Lang og slank har mer "action"

Men i store trekk er det slik at lange, slanke, korthårige raser betyr mer action, mens kortere og mer klumpete er roligere og mer behagelige.

En meget spesiell egenskap finnes blant annet hos tyrkisk van, som liker å bade og svømme! Ofte hopper de opp i badekaret og svømmer rundt omkring.

– Jeg tror det er en vane fra tidligere, sier Magdalena. Kanskje de fisket eller levde der det var mange vassdrag, som de måtte komme seg over. Bengaler er også litt sånn, de bryr seg ikke om de blir våte. Men ingen katter liker å bli sjamponert eller ”badet”, de vil heller selv svømme rundt. At de aller fleste katter ikke liker å bade, beror ganske enkelt på at de er dårlige til å svømme.

Birmaens hosting når den blir sint, er en annen spesiell raseegenskap. Magdalenas egne birmaer har i tillegg utviklet en helt egen jaktmetode:

- Når de jager rotter, biter de ikke rotten, men de stiller seg oppå den og tramper den i hjel! Det har jeg aldri sett andre katter gjøre.

Finnes det noen aggressiv rase?

- Nei, det kan jeg ikke påstå. Det finnes ingen jakt- eller angrepsrase!

Det finnes heller ingen ”familiekatt” som passer godt sammen med barn, og som tålmodig godtar å bli sprunget overende eller klappet mot hårene. Men er katten vant med barn, er det sjelden noe problem.

Venn katten til babyens duft

Det samme gjelder selvsagt hunder og andre dyr så vel som andre katter. På den måten går det an å prege katten og venne den til det meste - omgås småbarn, kjøre bil, bli kjemmet, gå i bånd. Katten kan derimot være avvaktende eller frese mot barn som er høylydte og ville - inntil katten innser at barnets sprang og høylydthet ikke er noe farlig.

Katter kan også frese mot eiernes nyfødte baby. Det skyldes oftest at barnet lukter fremmed. Et godt tips er å ta med noe hjem fra fødselsklinikken som har barnets lukt, så er katten vant med duften når barnet kommer hjem.

Katten er altfor selvstendig til å ville være noen til lags, så de fleste bryr seg ikke om å forsøke å dressere katten til for eksempel å apportere eller gi labb. Men selvsagt går det, om enn med masse tålmodighet.

- Det handler i så fall om å begynne å trene katten når den er liten. Det går jo for eksempel an å øve katten til å gå på toalettet. Man setter en innsatsskuff over toalettstolen, tar den gradvis bort, og så sitter den på ringen og tisser.