Ettersom hun har levd med katter i hele sitt liv vet hun også hvordan vi skal ta vare på de i hverdagen for at de skal ha det så bra som mulig. Katter er ikke et flokkdyr og omgås stort sett bare med andre katter ved parring, slagsmål og når de er kattunger.

– Hele katten er anpasset til den typen av livsstil, til og med immunforsvaret, sier Anne-Marie Nilsson. Det er derfor ensomme katter sjelden blir syke, mens katter som lever i flokk oftere blir det.

Spiser ”dyr” mat

Når det gjelder kattens matvaner forklarer Anne-Marie at de er jegere som står på toppen av næringspyramiden og spiser ”dyr” mat.

– Det betyr at de jager mange små byttedyr og at jakten er energikrevende ettersom den ofte mislykkes. Jaktinstinktet er også anledningen til at de er aktive på natten men ellers gjerne sover store deler av døgnet.

Aktivere katten

At en katt er tilpasset et aktivt liv med eksplosiv jakt innebærer også at vi må anstrenge oss litt for at de skal ha det bra. Katten skal få leve i et stimulerende miljø med leker og muligheter til å klatre.

– Generelt sett er rasekatten mer tilpasset for å leve som innekatter på små flater. Ingen skulle for eksempel få for seg å kjøpe en jakthund og bare lufte den på byens torg to ganger om dagen.

På samme måte er det med katter. Rasekattene er under mange år avlet frem for å fungere som bare selskapskatter og ikke være aktive jegere, sier Anne-Marie.

Flere spise- og drikkeplasser

Noe som gjelder alle katter er at de er strikte kjøttetere.

– De dør innen et par måneder om man forsøker å gi de vegetarisk kost, forteller Anne-Marie.

– En vill katt spiser på enkelte utvalgte steder, drikker på flere steder og vil se vannoverflaten når de skal drikke. Derfor skal man forsøke å tilpasse hverdagen til det og servere mat og vann på flere steder og bruke store vannskåler.

– De vil også spise flere ganger per døgn eller ha fri tilgang til mat.

Karbohydrater er ikke noe for katter

Alle katter klarer ikke å ha fri tilgang til mat uten å legge på seg for mye vekt. En katt behøver egentlig bare fett, protein, vitaminer og mineraler, så sannsynligvis er det mengden karbohydrater i dagens for som gjør at enkelte katter blir overvektige.

– En mulig løsning på at ikke kattene skal bli hysteriske når det kommer til spising er å la de ha fri tilgang til mat allerede som små kattunger, forteller Anne-Marie.

Bløtfor er å foretrekke

Katter er egentlig ørkendyr hvilket innebærer at når de livnærer seg på byttedyr behøver de ikke å drikke vann.

– Det betyr også at de egentlig ikke er laget for å spise tørrfor. Når de gjør det så tisser de konsentrert urin noe som kan lede til nyre- og urinsykdommer, sier Anne-Marie. Av den anledningen sies bløtfor å være mer naturlig og bedre for katter.

En kasse per katt

Katter utfører ikke sitt fornødne i nærheten av foringsplassen, det vil den gjøre på en atskilt plass.

– Har man flere katter skal man ha minst en kasse per katt og det skal også finnes skikkelig med sand i kassen så katten kan grave når den er ferdig.

Ingen rangordning

Ettersom katter ikke er flokkdyr har de ingen rangordning eller underkastelsesadferd. Derfor er det viktig å studere flokken om man har flere katter slik at ingen av dem blir nedtrykket.

– Katter kan mobbe hverandre ved å ikke la et individ gå på kassen, spise mat, ligge på en spesiell plass osv., forteller Anne-Marie.

Et dårlig miljø kan forårsake:

 • Urinering på feil steder
 • Urinveisproblemer
 • Avføring på feil steder
 • Aggressivitet mot katter og mennesker
 • Selvskading
 • Tvangsadferd

Dårlig mat kan forårsake:

 • Mage- og tarmproblemer
 • Diabetes
 • Urinveissykdommer
 • Nyresykdommer
 • Nedsatt immunforsvar
 • Forstyrrelser i tilvekst
 • Skjelettproblemer
 • Fertilitetsproblemer
 • Hypertyreose