Alle vil vi ha en fredelig og harmonisk jul. Pass derfor på å forebygge noen av de farene som finnes i hjemmet.

Husk på hundens rutiner

Hunder er vanedyr og trenger sine rutiner selv om det er jul. Fortsett derfor med de vanlige spaserturene. Det er også godt for deg å komme ut i frisk luft og riste ned julematen.

Fridagene er også en bra mulighet til å være litt ekstra aktiv med hunden din. Julemiddagen kan nytes i fred og ro når man vet at hunden har fått en lang tur og er trøtt og fornøyd. Hvis dere får besøk av mange nye mennesker, er det fint om hunden får sin egen krok der den kan være i fred hvis den vil.

Ingen julemat til hunden

Julematen er beregnet på oss mennesker, hunden skal ha sin vanlige mat. Det er det beste for den. I tillegg til at hunder blir syke av fet og salt mat, blir det du som må stå opp flere ganger midt på natten for å lufte en hund med magesyke. Hunden må aldri spise "F-bein", det vil si bein som begynner på F, som fugle-, fiske- eller fleskebein. Vil du gi hunden noe ekstra godt, kan du gi den hundegodbiter i form av tyggebein eller liknende.

Advarsel om sjokolade

Sjokolade inneholder teobromin*, et stoff som er giftig for hunder. Hvis hunden får i seg for mye sjokolade, kan den bli alvorlig syk og til og med dø av sjokoladeforgiftning. Symptomer på sjokoladeforgiftning er brekninger, rastløshet, mye sikling, koordineringsproblemer, muskelsvakhet, buksmerter og kramper. De oppstår cirka 4-24 timer etter at hunden har fått i seg sjokoladen.

Ha ikke sjokolade eller annet godteri fremme slik at hunden kan få tak i det. Hvis hunden har spist sjokolade, må du prøve å finne ut hvor mye den har fått i seg. Kontakt deretter veterinæren din, eller en dyreklinikk som har akuttvakt. På Giftinformasjonssentralen kan du også få informasjon.

Spesiell "hundesjokolade" inneholder bare svært små doser av teobromin og er sannsynligvis ufarlig i moderate mengder. Selv pepperkaker, lussekatter og gjærdeiger passer dårlig til hundemager.

Pynt hundevennlig

Julepynt kan være farlig for hunden din. Både selve granen og julegranpynten kan være farlig. Granen kan velte over en altfor nysgjerrig hund. Pass på at juletreet står stødig, og at hunden ikke kan komme i nærheten.

Hundemagen kan ikke fordøye granbar, og for at hunden ikke skal få det i seg bør du støvsuge regelmessig. Glitteret, glasskulene og den andre pynten er heller ikke bra for hundemagen, men det hender at den nysgjerrige hunden går løs på dem likevel. Mange tror at uroen for at hunden skal spise julepynt er overdrevet, men alle veterinærklinikker kan fortelle om de merkeligste ting som blir hentet ut fra hundemager: valnøtter, legoklosser, leker...

Tenk også på at en knust glasskule kan gi stygge kuttsår i potene.

Elektriske ledninger skal være jordet og plassert slik at de ikke er lette å komme til. Stearinlys skal også være plassert slik at hunden ikke kan komme til dem. En ivrig hund kan lett feie ned et tent lys og dermed forårsake brann. Hvis den skulle finne på å smake på lyset, blir det ordentlig fart på magen! Regn med å måtte stå opp for lufteturer om natten!

Gavebåndene er en større fare for våre dyr enn det mange tror! De er både skarpe og spennende. Hvis hunden får dem i seg, kan de både knyte igjen tarmene og skjære dem i stykker med store skader på tarmpartiene som resultat.

Julegaver til mennesker og hunder

Selvfølgelig skal også hunden få julegaver. Men pass på at det er hundeting: en hundeleke, kanskje hundegodbiter eller et lekkert tyggebein.

Hvorfor ikke en forsikring, slik at du aldri behøver å se i lommeboken hvis hunden behøver pleie?

En annen fin julegave er en aktivitetsleke. Den stimulerer hunden til å bruke hjernen for å løse problemer av varierende vanskelighetsgrad. Det er en julegave som holder lenge og som styrker hundens selvfølelse. Slike leker bør ikke ligge fremme, da de både kan inneholde små biter som hunden kan tygge i seg, eller rett og slett bli tygd i stykker.

Det er en god idé å gi hunden rikelig med mosjon og en julegave i form av et tyggebein før julegaveutdelingen. Da kan den ligge for seg selv og kose seg med beinet mens dere åpner gaver og spiser sjokolade med tente lys.

Hvor henvender jeg meg om det likevel skjer en ulykke?

Mange veterinærer har også julefri, men ofte kan et kvalifisert råd over telefon hjelpe deg med å avgjøre om hunden din behøver akutt behandling. Hør alltid med din veterinær før du drar inn til klinikken, kanskje han eller hun over telefon kan gi deg råd som gjør at du slipper å feire julen på venterommet hos veterinæren. Kostnadene for å besøke veterinæren under helgedager er oftest mye dyrere enn på hverdager. 

God jul!

 

*Eksempel: Mørk sjokolade inneholder 4,5-16 milligram teobromin per gram sjokolade. Giftig dose er 20 milligram per kilo kroppsvekt. Dødelig dose er 90-250 milligram per kilo kroppsvekt