Selvfølgelig henger det sammen med vår egen situasjon og det samfunnet vi lever i. Årsaken til fedme hos hund er til 90 % at hunden får i seg for mye kalorier i forhold til hvor mye den forbruker. Stoffskiftefeil eller kastrering kan også påvirke vekten. Hvis livmoren på hunden din av en eller annen grunn er fjernet  øker altså risikoen for overvekt.

De sykdommene våre hunder kan få på grunn av fedme er de samme som hos oss mennesker; hjerte- og leddproblemer, sirkulasjonsforstyrrelser, dårligere immunforsvar, leversykdommer og diabetes.  Alle disse symptomer og sykdommer er iblant raserelaterte, det vil si at visse raser har lettere for å utvikle visse sykdommer, men overvekt kan hjelpe til å fremkalle dem. Mange av disse sykdommene, som eksempelvis diabetes, krever livslang og kostnadskrevende behandling.

Hva er overvekt?

Selvfølgelig er hunder ulike i sin bygning og konstruksjon avhengig av rase eller raseblanding, men ingen hunderase skal være fet. Generelt kan man si at når du kjenner på hundens side skal du kjenne ribbeina uten å ta i. På en korthåret hund skal ikke ribbeina synes, da er den for mager.

Hva har da dette med den ”vanlige” selskapshunden å gjøre? Er det så farlig om min Jack Russel bærer på noen kilo for mye? Se på deg selv, du merker det selv når du går i trapper eller springer til bussen med noen kilo for mye å bære på. En overvektig hund får før eller senere problemer. Store og tunge raser har dessuten en større risiko for avslitte korsbånd og andre traumatiske skader hvis de blir for tunge.

Hvordan holde vekten?

Akkurat som med oss mennesker er korrekt mat og mosjon nøkkelen. Et tørrfôr er oftest det beste for hunder. De finnes i flere varianter med ulik mengde fett og protein for ulike hunders behov. En bra fôrselger skal kunne hjelpe deg med hvilket fôr akkurat din hund skal spise.

Hvor mye mat?

Fôrsekkene pleier å ha en anbefaling om hvor mye ulike hunder skal spise. Men hunder er akkurat som vi individer og legger på seg ulikt mye – her får man helt enkelt prøve seg fram til hva som passer din hund.

Sulten hele tiden?

Det finnes hunder som skulle kunne spise nesten døgnet rundt, men likevel ikke være fornøyd. En slik hund blir ganske ufordragelig å ha rundt seg i lengden, så gi den gulerøtter eller bland ut maten med ris og grønnskader for å få den til å kjenne seg mettere. Behold da tørrformengden og gi ris og grønnsakene som ”ekstramat” slik at hunden får i seg korrekt mengde vitaminer og mineraler fra tørrfôret.

Kan man gi matrester?

Ja, men tenk på at det du blir fet av blir også hunden fet av. Boller, kaker og brødskiver er totalt tabu og helt unødvendig. Gi heller hundegodteri hvis du vil være litt ekstra snill. Gamle hunder trenger oftest litt mindre fôr. Som hundeeier blir man lett ”hjemmeblind” og fôrrasjonen til hunden forberedes på rutine.

En hund som har vært veldig aktiv, eksempelvis en jakthund som av en eller annen grunn pensjoneres, trenger heller ikke like mye mat som tidligere. Men de aller fleste hunder holder seg i passe form med hjelp av sunt fornuft hos matmor og matfar.

Hva gjør man med overvekt?

Mindre mat og mer mosjon er soleklare svar. Hjelper ikke det så kan et veterinærbesøk være motivert. Veterinæren kan gjøre en helseundersøkelse for å se om det kan være en fysisk feil som gjør at hunden er overvektig. Det finnes også spesielle diett-fôr for hunder som de kan anbefale. Som med all slanking skal man være forsiktig og ikke sulte hunden.

Ved alvorlig overvekt bør en veterinær kontrollere om hunden er fullt frisk før slankingen begynner. Alle i familien og i hundens nærmiljø må være enige om at hunden skal slankes og hjelpe til. Hunden veies før slankingen begynner og en ”målvekt” settes. Målvekten bør ikke være mindre enn 85 % av startvekten.

Eksempelvis skal en hund som veier 10 kilo ikke ha en målvekt under 8,5 kilo. Slankingsdietten består til 60 prosent av det en hund med den ønskede målvekten skal spise hver dag. Hunden veies en gang i uken på samme vekt og ved samme tidspunkt. Hvis hunden ikke går ned i vekt minskes maten med ytterligere 20 %. Hvis alt går som det skal er hunden nede på sin målvekt i løpet av tre måneder.

Dette høres vel enkelt ut? Alle som selv har forsøkt å slanke seg vet at teori og virkelighet ikke alltid går hånd i hånd, men med utholdenhet og disiplin går det.