Bor man på landet ser gjerne ikke valpen din annet enn familiens bil, kanskje noen ekstra traktorer og en del hester og kyr. Selv om matmor og matfar er flinke til å ta med hunden på turer så skjer det ofte i samme stille og behagelige miljø.

Reis inn til byen

En valp som bor i ett lite lokalsamfunn trenger å bli tatt med inn til byen. Ta med hunden din på en tur på fortauet og se på alle bilene og menneskene som passerer. I tillegg til å forsterke hundens selvtillitt blir hunden også mentalt aktivert på denne måten.

Opplev noe annet enn det normale

En hund som bor i byen har en klar fordel når det gjelder å vende seg til lyder av ulike slag fra den er liten. Men disse hundene trenger også å utsettes for andre miljøer enn den lever i til daglig. En byhund har kanskje godt av å komme ut på landet og se på hester og kjenne andre lukter enn avgasser og asfalt. En hund trenger variasjon, å kjenne andre lukter og se andre ting enn det den ser hver dag.

Enten hunden bor på landet eller i byen er det bra at man allerede som valp venner den til å ta tog og buss. Selv om den ikke reiser med disse fremkomstmidlene så ofte er det klart lettere å venne en liten valp til dette enn å ha en stressende og motvillig voksen hund på bussen den dagen bilen ikke starter!

Uvaner kan føre til problemer

I blant hører man hundeiere klage over at hunden bjeffer på mennesker som nærmer seg. Dette er mange ganger hunder som bor litt avsides. Den er helt enkelt ikke vant med å møte folk på turene!

Om du f.eks. vil stille ut hunden din er det viktig å trene på at mennesker får ta i den og det å miljøtrene på det en utstilling vil innebære. Da kan det være bra å reise og besøke en utstilling første gang uten å melde på hunden. Dette for å se hvordan din hund reagerer på trengselen, alle hundene og menneskene. Og om det er en inneutstilling kan gulvet ha rader med metallrister som en del hunder ikke vil gå på.

Tren i rolige omgivelse

Du gjør deg selv en tjeneste ved å trene på alt mulig mens hunden ennå er liten, og når du har tid til å hjelpe og oppmuntre hunden uten at du selv er stresset og har det travelt. Det er heller ikke lett å trene bort en uvane som allerede er befestet eller overtale en voksen hund som har til vane å overreagere på noe som den ikke tidligere har opplevd.