Uansett om du bor landlige omgivelser eller i et bymiljø, er det viktig å utsette valpen for nye og fremmende miljøer. Jo mer valpen erfarer i tidlig alder, desto mindre stressende og skummelt blir det i fremtiden.

Reis inn til byen

Bor du landlig, ta med valpen til et bymiljø og la den sanse, utforske og bli kjent med nye impulser. Dette bidrar til å forsterke hundens selvtillitt, og samtidig stimuleres den mentalt. Ta også gjerne buss, trikk, t-bane eller tog. Selv om dere ikke bruker disse fremkomstmidlene i det vanlige er det enklere å venne en liten valp til dette – kontra å ha en stresset og motvillig voksen hund på bussen den dagen bilen ikke starter.

Ta turen til skogs

Byhunder blir godt kjent med lyder, støy, mennesker og trafikk, men disse hundene trenger også å utsettes for andre miljøer. Ta med valpen "ut på landet", i skogen eller et annet fremmed miljø. Husk at hunder setter stor pris på skog og natur – og at asfaltjungelen kan bli ensformig. 

Uvaner kan føre til problemer

Iblant hører man hundeeiere klage over at hunden bjeffer på mennesker eller andre hunder som nærmer seg. Dette kan skyldes den enkle grunn at hunden ikke har blitt eksponert nok. Ta turen i områder du vet dere kan møte på folk, så er dere godt i gang med miljøtreningen. Hvis det skyldes andre atferdsutfordringer, kan det være lurt med et valpekurs for å få hjelp. 

Tren i rolige omgivelser

Du gjør deg selv en stor tjeneste ved å trene når hunden fremdeles er valp. På den måten er valpen rustet til fremtiden. Det er viktig å ha god tid og ikke være stresset når du trener. Husk å være oppmuntrende og gi godbiter som belønning. Det er ikke lett å trene bort en uvane som allerede har satt seg, eller overtale en voksen hund som har til vane å overreagere på noe som den ikke tidligere har opplevd. Derfor er moralen å ta seg god tid og være tålmodig.