Å lære valpen å gå i bånd kan være en tålmodighetskrevende prosess. I begynnelsen kreves det mye lokking for å få valpen til å gå samme vei som den personen som holder i båndet.

Et tips er å forsøke å følge etter valpen dit den går den første tiden. Det kan være ganske vanskelig, da noen valper blir så opptatt av båndet at de slett ikke vil gå noen steder.

Unngå stress

Etter at valpen har vent seg til å flytte føttene på tross av ”løkken rundt halsen”, kan du gradvis forsøke å styre valpen ved å trekke lett i båndet, kombinert med at du lokker på den. Hvis du trekker hardt i båndet, kommer valpen garantert til å stride imot og gå i vranglås.

Stress er ikke det rette miljøet for båndtreningen. Dersom valpen viser tegn til stress kan den bæres hjem igjen, og båndtreningen gjennopptas når valpen har fått roet seg.

Når valpen har vent seg til å gå i båndet, gjelder det å kunne regulere fart og retning. Lær gjerne valpen kommandoen ”her”, som betyr at hunden skal gå sammen med deg innenfor en viss avstand, helst i et løst hengende bånd.

Enda en tålmodighetsprøvende innlæring!

Hvis valpen trekker i båndet, skal du stanse opp og holde i båndet inntil valpen titter mot deg. Lokk valpen til deg, og ros den når den kommer. Forsterk gjerne med en godbit. Begynn å gå på nytt, og si ”her” til valpen samtidig som du med stemmen og kroppen prøver å få valpen til å holde seg nære deg.

Å trekke forsiktig i båndet kan du gjøre når valpen begynner å forstå betydningen av kommandoen ”her”.

Husk – du kan ikke kreve noe av valpen som den ennå ikke kan!

Hjelp og veiledning

Det finnes heldigvis hjelp og få. Alle landets hundeskoler arrangerer valpekurs flere ganger iløpet av året, hvor du blandt annet lærer hvordan du skal få valpen din til å gå pent i bånd. Dette er en morsom måte å lære valpen grunnleggende lydighet på, samtidig som det er fin sosialisering både for hund og eier. Kontakt din lokale hundeskole for å se når neste valpekurs går.