Hvis hunden din klør seg i eller rundt munnen uten at det finnes symptomer på ytre hudsykdommer eller øresykdom, er dette tegn som med stor sikkerhet tyder på smerter i munnen.

Tygger og svelger

Ved smerte eller ubehag fra munnen kan dyret også gnikke kjevene mot gulv eller møbler. Av og til kan du se at hunden eller katten tygger ”tomt” eller utfører svelgebevegelser. Det kan også tyde på fremmedlegemer i luftrøret, men er vanligvis mer forenelig med ubehag fra munnhulen.

Sikler mye

Av og til klaprer dyret med tennene, noe som anses å kunne tyde på lokale tannskader som karies eller tannoverfølsomhet på grunn av ytre vold. Kraftig spyttutflod og at hunden sikler, tyder også på sykdom i munnhulen.

Hold utkikk etter blodblandet spytt

Visse hunderaser kan normalt sikle mye. Men spyttet skal i normaltilfellene være klart og nærmest vannlignende i konsistensen. Blodblandet spytt tyder på skader i munnslimhinnen og kan forekomme ved tann- eller kjeveskade, kraftig betennelse, tumorer eller koaguleringsdefekter.

Vanskelig å gape

Akutte vanskeligheter med å åpne munnen beror vanligvis på skade med kjeveleddsforstyrrelser eller frakturer i underkjeven. Hvis hunden ikke kan lukke munnen, kan det bero på skade eller at fremmedlegemer har satt seg fast i munnen.