Svulster hos hund

Jursvulster er den nest vanligste erstatningsårsaken fra Agrias veterinærforsikring. Hudsvulster, det vil si kuler av ulike slag, ufarlige eller ondartede, ligger også høyt på listen.

Svulster i testiklene er den vanligste kreftformen på hannhunder. Hos tisper er det jursvulster som er mest frekvent. Før man opererer en tispe for jursvulster pleier man å gjøre røntgen av lungene for å kontrollere at ingen dattersvulster, såkalte metastaser, har rukket å dannes der. Er lungene friske går det oftest bra å operere. Jursvulster er ikke alltid ondartede, og går ofte å operere bort med godt resultat.

I blant anbefales det at man også tar bort eggstokker og livmor på en tispe for å minske risikoen for at svulstene skal komme tilbake. Så vidt vi vet i dag har det kun effekt hvis tispa kastreres i tidlig alder, helst før første løp, og derfor erstatter ikke Agria kostnaden for den type av operasjon.

Behandle i tide!

For de fleste svulster gjelder det å behandle hunden så fort som mulig. Da øker sjansene for at hunden blir frisk. Det er viktig å kontrollere hunden sin regelmessig ved å se og kjenne igjennom hunden. Er hannhundens testikler endret i størrelse eller konsistens? Finnes det noen forandringer i tikens jurlist? Kjenner du en kul noe sted i pelsen på hunden din? Søk da veterinær raskest mulig. Det besøket kan være avgjørende for hundens fortsatte fremtid.

Prater du med andre hundeeiere kan du få mange råd, men ikke alltid så gode råd. Mange tror at man ikke skal skjære i svulster for da sprer de seg. En del tror at eldre hunder alltid får noen kuler og det ikke er noe å bry seg om. Hør ikke på dem, men rådfør deg med veterinæren din.

Hvordan erstatter forsikringen?

Hvis du har sett eller burde ha sett hundens forandringer under en lengre tid men ikke gjort noe med det, får du ingen erstatning fra forsikringen. Vi ser altfor mange hunder som endelig kommer til veterinæren, avmagret med grapefruktstore, i blant sprukne svulster. De dyreeierne mister livforsikringbeløpet sitt.

For at forsikringen skal gjelde stiller vi krav på at man søker veterinærhjelp så fort hunden viser tegn på sykdom. Det ser vi ikke som et urimelig krav. Tvert om er det fullstendig naturlig for de fleste hundeeiere. Vi vil verken se eller betale penger for hunder som ikke får den pleie som er rimelig fra eieren sin. Det står også i forsikringsvilkårene at man må gjøre det som man kan gjøre for at hunden skal bli frisk. Det er en trygghet for hver hund å få den behandlingen som finnes og kanskje kunne legge ytterligere noen friske år til livet.

Usikker?

Er du usikker på behandling av ulike årsaker kan du alltid kontakte Agria og søke om å få avlive hunden din. Hunden din kanskje allerede har andre kroniske problemer som gjør at du vil avstå fra ytterligere behandling. Er du usikker er det alltid bedre at du eller veterinæren din kontakter oss før avlivingen eller behandlingen. Vi ser da i hundens journaler, hører på din historie og prater iblant også med veterinæren din før vi gir deg beskjed.

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer