Dersom våre firbeinte venner rammes av mage- og tarmsykdommer er fortvilelsen stor og løpeturene ut- og inn av ytterdøren mange. Dag som natt. Her kan du lære mer om hva symptomene kan skyldes og hva du bør gjøre.

Hva kommer det av?

Oppkast og/eller diaré kan være alt fra en mild reaksjon på fôrbytte til alvorlige og livstruende tilstander som krever rask og intensiv veterinærbehandlig. Det varierer også noe ut fra alder på hunden.

Mageproblemer hos valper skyldes ofte at de har spist noe de ikke skulle ha spist. For eksempel en matvare de ikke er vant til eller et fremmedlegeme som en sokk eller en hårstrikk.

En annen tilstand som forekommer på valper, men sjeldent på voksne hunder, er invaginasjon. Dette er at tarmen "vrenger" seg inn i seg selv. Dette kan løsne av seg selv, men kan også utvikle seg til alvorlig tilstand med symptomer som illeluktende oppkast, slimete og blodig avføring og sterkt nedsatt almenntilstand. Det er da viktig å ta kontakt med veterinæren med en gang. 

Når det gjelder virusbetinget oppkast og diaré er parvovirus, coranavirus, smittsom leverbetennelse og valpesyke de vanligste. Mest kjent er parvovirus. Det er viktig at du følger vaksineanbefalingen fra veterinærene.

Hos voksne hunder er årsakene til oppkast mange. Alt fra at hunden har spist noe den ikke er vant til (nytt fôr), har spist noe den ikke skal (som et fremmedlegeme, giftige planter osv.), mageinfeksjon, forstoppelse, magesår, allergisk reaksjon eller svulster til underliggende årsaker som nyresvikt, leversvikt, betent bukspyttkjertel, livmorbetennelse, tarmslyng eller magedreining.

Les også: Magedreining krever akutt veterinærbehandling

Hva er symptomene?

Avhengig av hva årsaken er, vil symptomene kunne være oppkast eller diaré, eller en kombinasjon. Dersom hunden får kombinasjonen vil det ofte starte med oppkast. Ved mildere forløp blir avføringen løs og kremaktig. I andre tilfeller spruter det ut vannaktig avføring, som også kan være blodig.

Når hunden har oppkast og/eller diaré mister den væske. Hos små eller unge hunder kan dette raskt føre til alvorlig dehydrering, mens store hunder klarer seg generelt bedre. Hvis hunden din kaster opp rett etter vann- eller fôrinntak eller har blod i oppkasten/avføringen anbefaler vi at du oppsøker hjelp hos en veterinær. 

Hva kan du gjøre som hundeeier?

Det anbefales at man ved oppkast og/eller diaré hos ellers friske hunder går over til å gi hunden skånekost. Dette vil si at man gir hunden små posjoner med lett fordøyelig fôr ofte, slik at mage og tarm jobber minst mulig.

Man kan enten lage denne skånekosten selv ved å gi overkokt ris, kokt hvit fisk eller kylling. Hos veterinæren kan man også få kjøpt ferdig spesialfôr som er snilt for magen, samtidig som hunden får i seg alle næringsstoffer som den trenger.

Det anbefales å dele opp hundens dagsrasjon på mange små måltider slik at hunden får små porsjoner med få timers mellomrom. 

I tillegg anbefales det å gi tilskudd av snille bakterier (laktobasiller) som hjelper tarmfloraen til å normalisere seg. Vanntilgang er viktig, men også den bør evetuelt gis i små porsjoner ofte slik at hunden ikke kaster i seg for store mengder med vann. Hunden bør fortsette på skånekosten i noen dager etter at diaréen og/eller oppkast har gitt seg, deretter bør man gradvis gå tilbake til hundens normale fôr.

Mange hunder reagerer med diaré dersom du bytter fôr for raskt. Det kan være en fordel å bruke noen dager på dette der du gradvis blander i nytt fôr med det gamle. 

I disse tilfellene bør du oppsøke veterinæren:

  • ved nedsatt allmentilstand
  • hvis hunden ikke drikker / har stort væsketap
  • dersom hunden kaster opp alt den spiser eller drikker
  • dersom hunden viser tegn på å ha smerter
  • dersom diaré eller oppkast er blodig
  • hvis diaréen ikke slutter
  • hvis du mistenker at hunden har fått i seg et fremmedlegeme
  • hvis hunden har fått i seg noe giftig, som rottegift eller giftige planter
  • dersom hunden har kroppstemperatur på over 39°C