Nesemidd, Pneumonyssoides caninum, er parasitter som bare trives i hundeneser. I dag har forekomsten av nesemidd blitt rapportert stort sett fra hele verden. Men av en eller annen grunn er det fremfor alt i Norge og Sverige man anser at parasitten skaper problemer hos hundene.

Se nesemidden krype

Nesemidden er ovalformet og lys gule i fargen. De er mellom 1 og 1,5 mm lange og mellom 0,5 og 0,9 mm brede. Om man kikker nøye etter i godt lys kan man med det blotte øye se nesemidden krype på hundens nese.

For å være hundre prosent sikker på at en hund har nesemidd kreves det at hundens nese og bihuler obduseres. Man vet ikke hvordan nesemidden sprer seg mellom hundene, men det virker sannsynlig at de smitter ved direkte kontakt mellom hundene. Eventuelt kan det også være at hunden smittes indirekte ettersom nesemidden kan overleve lenge utenfor nesen.

Behandle for sikkerhets skyld

På en levende hund kan det være vanskelig å konstantere om den har nesemidd eller ikke. Det finnes i dag ikke noen enkel og pålitelig metode å bruke, som oftest må dyreeieren nøye seg med en sannsynlighetsdiagnose. Mange hunder behandles også ”for sikkerhets skyld”.

Før pleide man å spyle hundens nesehule med fysiologisk saltvann og inspisere den med endoskop. Det krever da at hunden er bedøvet og er derfor meget omstendig. Det er heller ikke hundre prosent sikkert at man finner nesemidd ved hjelp av denne metoden.

Snue og nyser

Hunder med nesemidd kan vise ulike symptomer, men vanligvis er det symptomer fra de øvre luftveiene i form av f. eks. nysing, snue, reversed sneezing (innovernysing hvor hunden trekker inn luft og nesesekret med en kraftig snorkelyd) og nedsatt luktesans. Som oftest er allmenntilstanden upåvirket.

Medisinering og bivirkninger

Akkurat som diagnosemetodene var behandlingene man brukte før for nesemidd mer eller mindre risikable og usikre. F.eks. ga man hunden nesedråper som besto av en blanding av eter og mineralolje eller lot den puste inn organisk fosforforbindelser.

År 1988 ble Ivermectin (Ivomec®) foreslått brukt som behandling av hunder med nesemiddinfeksjon. Preparatet er ikke registrert for bruk mot nesemidd hos hund. En del individer, da fremfor alt noen raser, som collie, shetland sheepdog og australian shepherd er følsomme for ivermectin og dødsfall har inntruffet.

I dag behandles de fleste hundene med tabletten Interceptor® som er et legemiddel mot nesemidd med milde bivirkninger.