Mye kan være farlig for hunden om sommeren

Nå er det snart sommer og de fleste går rundt og håper på sol og varme. Men for våre hunder er nok ikke varmen like etterlengtet og den kan faktisk utgjøre en reell fare. Her får du noen tips og råd, slik at du får en herlig og sikker hundesommer.

Når du reiser og har med hund i bilen, anbefaler kennelklubben:

 • Å velge andre tidspunkt enn akkurat når sola står som høyest på himmelen for lange bilturer.
   
 • Å stoppe ofte, gjerne ved en sjø, slik at både hund og fører kan kjøle seg ned.
   
 • At du tenker på at sola forflytter seg raskt. Temperaturen stiger svært fort i en bil som blir stående i sola. Etter bare en liten stund kan varmen bli ulidelig.
   
 • Å innstallere grinder eller bur, spesielt for deg som har stasjonsvogn, slik at du kan ha bakluka åpen og la hunden få frisk luft når du stopper.
   
 • Å ikke fylle bilen med så mye bagasje at det ikke kommer frisk luft bak til hunden.
   
 • Å aldri binde hunden til bilens støtfanger, hengerfeste eller liknende - det kan ende i en tragedie om man plutselig må kjøre videre eller flytte bilen.
   
 • Å heller plassere hunden hos venner eller på dyrepensjonat om reisen går til steder hvor hunden ikke er like velkommen. Da trenger man ikke å bekymre seg for at hunden må sitte mange, varme og kanskje farlige timer i bil.

I tillegg til varme biler finnes det også andre farer for hunden under sommeren, som f.eks flått, orm, padder, giftige alger og piknikrester.

 • Gå gjennom hundens pels hver dag på jakt etter flått. Hunder kan rammes av flåttbårne sykdommer, akkurat som mennesker. Jo raskere man får fjernet flåtten, jo mindre er risikoen for smitte. Flåtten bør fjernes med en spesiell flåttfjerner. Til hunder finnes det flere preparat man kan bruke for å motvirke flåttangrep. Rådfør deg med apoteket eller din veterinær om hvilket som passer best for din hund.
   
 • Hoggormbitt kan gi skader på hjerte, lever og nyrer, og bør umiddelbart behandles av veterinær. Les mer om det her
   
 • Padder utskiller giftstoffer om de blir bitt. Giften kan føre til at hunder blir sløve og starter å sikle voldsomt, men er ikke direkte farlig.
   
 • Algeblomstring kan være en helsefare for både mennesker og dyr, ettersom en del alger produserer gift. Om hunden viser symptom, som f.eks oppkast og diare, og man mistenker at den har fått i seg sjø- eller havvann, må man oppsøke veterinær. 
   
 • Rester fra en piknik eller utendørs grilling, f.eks kyllingben, is- og grillpinner, maiskolber og annen søppel kan være skadelig for hunden. Hundens mage- og tarmsystem kan skades alvorlig om den får i seg noe av dette. Det er også mye større risiko for at hunden tråkker i glasskår på sommerstid.

På sommeren tilbringer vi mye tid ute med våre hunder, sammen med andre mennesker og dyr. Da er det særdeles viktig at vi som hundeeiere viser hensyn og har god kontroll på hundene våre. Dette gjelder både på badestranda, på campingplassen og i skog og mark.

Til tross for alle farer, håper vi at alle hunder og deres eiere får en riktig flott sommer!

 

Kilde: Svenska Kennelklubben

Innbilt drektighet

Man regner med at 40 % av alle tisper rammes av innbilt drektighet.
Les mer

Nesemidd hos hund

Hvilken som helst hund kan rammes av nesemidd.
Les mer

Vannhale på hund

Vannhale kan oppstå på hunder som har blitt kalde.
Les mer

Oppkast og diaré

Mage- og tarmsykdommer forekommer ofte hos hundene våre.
Les mer

Liker? 2 av 2 likte , 5 i rangeringer