Hundens jul

Foto: Karianne Widsell

Sjokolade, julemat, julenøtter og krøllete gavebånd. Det hører til julen, men utgjør også en fare for hunder rundt om i landet.

For hunden er julen en herlig tid. Hele ”flokken”, det vil si familien, er samlet. Det er tid til lek, kos og lange turer. Samtidig er det mange farer å ta hensyn til. 

Sjokoladeforgiftning

Hold sjokoladeesker utenfor snutehold for hunden og ikke gi etter når hunden bedende ber om en bit sjokolade. Sjokolade inneholder teobromin, et stoff som hunder er sensitive for og som kan forårsake sjokoladeforgiftning. Har hunden fått i seg mye sjokolade, som dessuten er mørk, kan den til og med dø.

Unngå f-bein

– Vær også forsiktig med den vanlige julematen. Pass på at ribba får kjølt seg ned på et "hundesikkert" sted, ellers kan fristelsen bli for stor. Unngå å gi hunden bein som begynner på F: får, fugl og fiskebein. Hunder har heller ikke godt av fet og salt mat, råder Lena Bjurström, veterinær på Agria Dyreforsikring.

Andre ting som er vanlige årsaker til veterinærbesøk, er pepperkaker, ustekte deiger, rå løk, rosin og stearin. Og støvsug nøye under treet – for hundemager kan ikke fordøye granbar.

Alvorlige skader

Julepresanger og julepynt kan gi alvorlige skader om ulykken er ute. Ødelagte julekuler av glass kan gi stygge kuttskader. Gavebånd er morsomme å leke med, men om hunden skulle tygge i seg dem kan tarmene snøres sammen og skjæres i stykker, med skadede tarmpartier som følge.

– Pass også på at hunden ikke tygger i seg julepynt eller barnas leker. Man slutter aldri å overraskes over alle merkelige ting som plukkes ut av hundemager: valnøtter, legobiter, små leker, til og med støvkluter og nylonstrømper, forteller veterinær Bjurström.

Men selvfølgelig skal hundeeiere også ha muligheten til å feire en tradisjonell jul. Her gir vi deg tips og råd om hvordan du kan unnvike de største farene.

Nyttige artikler om hunder og jul: 

Pass på hunden i julestria

Julen er en roens og fredens høytid for mennesker og dyr. Men for våre hunder er den også fylt med farer. Sjokolade, julemat, gavebånd og barnas leker kan forårsake lidelser for våre firbente venner.

Les mer

Julens giftige potteplanter

De lyser opp i vintermørket. Men vær forsiktig med hvilke blomster du kjøper inn til jul! Mange potteplanter er giftige for hunder og katter hvis de skulle få dem i seg.

Les mer

Hunden - en mattyv i julestria

Mye av juleforberedelsene dreier seg om mat, og vi bruker mye tid på kjøkkenet. Ofte resulterer våre bestrebelser på å bli ferdige i tide i en ubetenksomhet som kan skape problemer for våre firbente venner.

Les mer

Gi aldri bort en hund i julegave

Det er mange barn som ønsker seg selskapsdyr i julegave. Maset har sikkert pågått lenge og selvfølgelig ville det vært morsomt å presentere verdens beste overraskelse. Alle foreldre vil jo at barnas øyne skal glitre på juleaften.

Les mer

Julenissen kommer også til firbente familiemedlemmer

Ni av ti hunde- og katteeiere kjøper en julegave til dyret sitt. Ofte ligger det noe som hunden eller katten kan spise eller leke med i pakken.

Les mer

Liker? 5 av 5 likte , 5 i rangeringer