Hunden lever farlig når det er jakt!

Hunden er utsatt for mange farer under jakta. Den risikerer å bli vådeskutt, påkjørt i trafikken og skadet av vilt, når den arbeider sammen med jegeren i skogen. Dårlig kondisjon kan også føre til skader på jakthunden. Som hundeeier kan du gjøre en del for å minske risikoen for at hunden skades, eller til og med dør under jakta.

Det hender fra tid til annen at en jakthund misstas for å være vilt eller at den kommer i skuddlinja under jakta. For å minske risikoen for at hunden skal bli vådeskutt er det viktig at den syns godt i skogen. Et dekken eller halsbånd med utstående ”flipper” i sterke signalfarger gjør at hunden synes betraktelig bedre.

Det er viktig at dekken og halsbånd er i et elastisk materiale eller festes med borrelås, slik at hunden kan slite seg løs om den skulle sette seg fast i terrenget. Ettersom jakt forekommer både grytidlig om morningen og i skumringen, når lyset er dunkelt, finnes det flere grunner til å bruke funksjonelle dekken og halsbånd.

Sterke farger og reflekser

– Om du har en langhåret hund, kan et ryggdekken med reflekser være et bedre alternativ, ettersom pelsen henger over og dekker til halsbåndet, sier Suzanna Burdén, på Agria. Sterke farger og reflekser på halsbånd/dekken reduserer også risikoen for at hunden blir påkjørt om den krysser en bilvei eller løper langs veien.

At hunden blir skadet av vilt skjer dessverre også innimellom. Villsvinjakt er enn så lenge ikke så utbredt i Norge, men mange reiser til Sverige for å være med på denne jakten. I den forbindelse er det nå mulig å kjøpe vester som beskytter hunden  mot villsvinets støttenner. -Slike vester beskytter hunden mot aggressivt vilt, varmer og fungerer som flytevest samtidig, forteller Suzanne. Vesten kan være en billig livsforsikring for jakthunden.

God kondisjon

For at hunden skal orke å være med på jakt må den også være i god form. En utrent og ivrig hund skader seg veldig lett.Vanlige jaktskader på uforberedte hunder er overanstrengelse av muskler og ledd.

- Overvektige hunder kan faktisk kollapse, sier Lena Bjurström, veterinær på Agria.

For at din hund skal være i god form er det viktig å trene den. Begynn med å gå tur som du stadig gjør lengre. Om hunden er glad i vann er svømming en flott måte å trene opp musklene på. Når hunden har trent opp sin grunnkondisjon er sykkelturer perfekt til å øke utholdigheten med.

Helsesjekk

Før jaktsesongen starter kan det også være en god ide, spesielt med eldre hunder, å ta de med til veterinær for en helsesjekk. - Da kontrollerer man bl.a at hjertet er friskt. I tillegg er det bra å bytte ut det vanlige foret med et høyenergifór til jakthunden. Et for med ekstra protein og fett gjør at hunden orker mer og ikke går ned i vekt under den anstrengende jaktsesongen, avslutter Lena.

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer