Agrias statistikk viser at 15 prosent av alle hannvalper gjør et eller flere veterinærbesøk som følge av sykdom eller skade. Tispene lever i den perioden et noe mindre risikofylt liv, blant tispevalpene er det 13 % som blir syke eller skadede.

Men valpeperioden er relativt kort. Mellom ett og fem års alder blir hannhunder og tisper syke omtrent like ofte. Fra og med 5 års alder, når hunden er godt voksen, øker risikoen for at tispene skal bli syke betydelig fortere enn hva den gjør for hannhunder. Ved ti års alder blir en av fire tisper og en av fem hannhunder så syke eller skadede at de har minst ett veterinærbesøk det året.

Alvorlige sykdommer

- Til tross for at det bare er tisper som får livmorbetennelse og jursvulster er disse de to de vanligste diagnosene som Agrias veterinærforsikring erstatter.

Dette er alvorlige sykdommer som kan bli livstruende om man ikke kontakter veterinæren i tide, forteller Lotta Gunnarsson, veterinær hos Agria Dyreforsikring.

For å få den beste forsikringsdekningen gir Agria rådet å forsikre hunden tidlig, uansett om det gjelder hannhund eller tispe. Forsikringer erstatter sykdommer som utvikler seg etter at forsikringen ble tegnet, og mange sykdommer kan finnes latente i lang tid uten å vise symptom.

- Derfor er det sikreste å skaffe en forsikring på valpen så tidlig som mulig, og ha den kontinuerlig forsikret. Og en ulykke kan jo inntreffe når som helst, avslutter Lotta Gunnarsson.

Denne rapporten er basert på ca. 200.000 svenske hunder årlig i årene 1995-2002. Veterinærbesøkene gjelder sykdommer og skader der kostnadene oversteg egenandelen. Den laveste nåværende egenandelen er 1 000 kr.