Hot-spot eller akutt dermatitt hos hund

Noen hunder, oftest langhårete raser og raser som golden retriver, schæfer og rottweiler, kan få en akutt betennelse i huden. Man pleier å kalle det for akutt dermatitt eller hot spot.

Den ene dagen er de helt friske, neste dag har de en voldsom kløe på en flekk. Den sitter vanligvis på kinnet, halsen, nakken eller hodet, men kan egentlig forekomme hvor som helst på kroppen.

Pelsen er tovet på en flekk stor som en femtiøring. Flekken vokser suksessivt og kan bli så stor som en håndflate. Veske siprer ut fra huden og det er denne vesken som tover sammen pelsen.

Meget smertefullt for hunden

Hunden krafser og klør seg. En del hunder er svært ømme ved berøring. Når man klipper bort pelsen ser man at huden er meget kraftig rødfarget og irritert. Fortsetter hunden å klø seg oppstår et riktig sår. Huden kan bli læraktig, før den ”dør” og støtes bort.

Behandlingen består av at man klipper bort alt hår i området til man kommer ut på frisk hud. Området vaskes med for eksempel såpe og vann. Veterinæren skal kontaktes for å avgjøre hvordan såret skal behandles. Lokal behandling av såret kan rekke, men i blant kreves allmenn behandling med tabletter. Visse hunder har en tilbøyelighet å få tilbake fukteksemen.

Får ikke klø seg

Ettersom hunden ikke får klø seg bør den ha en krage. Hvis det er uegnet med krage får man legge en bandasje eller sette på en kraftig potebandasje på den fot hunden pleier å klø med.

Fukteksem er vanligere i sommerhalvåret. Det er vanskelig å si årsaken til hvorfor en hund rammes. Det kan være kløende insektbitt eller underliggende allergier som gjør at fukteksemen blåser opp.

Hvis du har en hund som elsker å bade bør du være nøye med å skylle pelsen med rent vann og tørke hunden godt etterpå. Alternativt – hvis hunden allerede har hatt tilbakevendende problemer med hot spot – kan det være lurt å ikke la hunden bade så ofte! En langhåret hund kan klippes ned på sommeren, det gjør det lettere for hundens varmeregulering og at pelsen tørker raskere etter et bad.

Hvis hunden din rammes av hot spot, gjør følgende:

  • Inspiser hunden 
  • Klipp rent inn på frisk hud. Observer at visse hunder kan ha veldig vondt
  • Vask med såpe og vann
  • Hindre hunden fra å klø og slikke på såret, eksempelvis med hjelp av en krage
  • Søk veterinær
Liker? 1 av 1 likte , 5 i rangeringer