Ylva Trygger er veterinær og driver firmaet Canis Academy. Hun har en egen liten veterinærpraksis, er ansvarlig for et hundepleierkurs på og har skrevet boken ”Førstehjelp – når ulykken er ute”. Hun holder også forelesninger om førstehjelp for hundeeiere, og denne gangen vil forelesningen foregå på Dogma i Stockholm.

– Førstehjelp handler om å få hunden til å overleve samt om hvordan du forhindrer hundens tilstand i å forverres, innleder Ylva.

Hjertefrekvens – hvor fort slår hundens hjerte

For å kjenne igjen hvordan en syk hund oppfører seg må du vite hvordan en frisk hund ser ut og fungerer.

– En voksen hund har for eksempel en hjertefrekvens på 70-100 slag per minutt. Et tips er å regne hvor mange slag hundens hjerte slår på 15 sekunder og siden multiplisere antallet med fire, tipser Ylva.

For å kontrollere hjerteslagene bøyer du hundens albueledd litt bakover og oppover og der innenfor finner du hjertet. Både styrken og rytmen på slagene er intressante.

Store og eldre hunders hjerte slår langsommere enn mindre og yngre hunders som kan slå opp til 200 slag per minutt. En redd og stresset hund har også en raskere frekvens.

– Det er også bra å vite att hundens hjerte slår langsommere når den puster inn enn når den puster ut, sier Ylva.

Det enkleste stedet å finne hundens puls er i hakket lengst bak på hundens mage.

Pusting – hvordan puster hunden?

Den voksne hunden tar 8-20 åndedrag per minutt og den yngre opp til 30. Det skal gå like lett for hunden å puste inn som ut.

– Om så ikke er tilfelle kan det være et tegn på at noe har satt seg fast i luftrøret.

En hund som buk-puster (tar i med magen) etter en ulykke kan ha fått indre blødninger. Dempede pustelyder er også et tegn på indre blødninger.

– Lytt og titt derfor nøye på hvordan hunden puster, oppfordrer Ylva.

Slimhinner – hvilken farge har tannkjøttet?

Slimhinnene i munnen (tannkjøttet) kan gi tydelige indikasjoner på hvordan hunden har det.

Hundens slimhinner både i munnen og under øyet skal være lakserosa.

– Er slimhinnene røde kan det tyde på stress og kraftige infeksjoner mens bleke slimhinner kan bety indre blødninger, sier Ylva. Visse forgiftninger kan også gi en svart rand i tannkjøttet (Obs! Ikke til forveksling med pigmentert tannkjøtt).

En bra ting å kontrollere er den ”kapillære tilbakefyllingen”, det vil si hvor raskt tannkjøttet får tilbake sin farge etter trykk.

– Trykk fingeren din mot tannkjøttet og kontroller at fargen kommer tilbake innen tre sekunder. Om den ikke gjør det bør du kontakte veterinær, sier Ylva. 

Om slimhinnene i munnen kjennes klebrige kan det være et tegn på uttørking og da skal du også gjøre ”hudfoldstesten”.

– Løft opp litt av huden. Når du slipper skal huden raskt og enkelt legge seg tilrette igjen. Blir det en gjenstående hudfold kan hunden være uttørket.

Kroppstemperatur – har hunden feber?

En voksen hund har en normal kroppstemperatur på 37.5 til 39.0 grader. En ung hund kan ligge litt høyere.

– En varm sommerdag eller ved stress kan hunden komme opp i 40 grader uten å ha feber.

Hundens temp tas i rumpen og helst skal du gjøre det på morgenen alternativt når hunden har hvilt i minst 20 minutter.

Egen journal med hundens data og sykdomshistorie

Ylva tipset alle hundeeiere om å samle hundens viktigheter som sykdomshistorie, forsikringspapirer, vaksinasjonskort med mer i en perm som du enkelt og raskt kan ta med til veterinæren.

– Der kan du også føre en egen liten journal over hundens løpetid, innbilt svangerskap, medisinbehandlinger, normal kroppstemperatur og liknende. Som veterinær er det mye lettere å stille rett diagnose dersom det finnes en bra sykdomshistorie, sier Ylva.

Om du skal reise bort eller flytte kan du også be din veterinær om å skrive ut hundens riktige journal som kan være en stor hjelp for en ny veterinær som skal behandla din hund.