Diabetes hos hund

Våre hunder kan også rammes av diabetes. Dessverre kan man ikke bli frisk av sykdommen, når hunden har fått diagnosen må den behandles resten av dens liv. Dette krever mye av hundeeieren.

Sykdommen diabetes innebærer at bukspyttkjertelen ikke produserer tilstrekkelig av hormonet insulin. Insulin er livsviktig for at blodsukkeret i kroppen ikke skal stige eller synke for kraftig.

Ofte er det eldre eller middelaldrende hunder som får diabetes. Det er vanligere at tisper rammes på grunn av at de under løpetiden produserer hormonet progesteron som gjør sukkersyken nesten umulig å behandle. Derfor skal en tispe med diabetes alltid kastreres. Agrias veterinærforsikring erstatter kostnadene for en kastrasjon i disse tilfellene.

Tørst og trøtt

De klassiske symptomene på diabetes er at hunden drikker store mengder vann. Ofte får hunden også en enorm appetitt og kan ha i seg store mengder mat, men den går likevel ned i vekt.

Å være trøtt og giddeløs er andre symptomer på sykdommen. Disse symptomene kan jo også være varselsignaler for andre sykdommer enn diabetes, men gjennom blod- og urinprøver kan veterinæren din stille rett diagnose. Hvis hunden ikke får diagnosen diabetes i tide vil den bli dårligere – og kan rammes av komplikasjoner som et kraftig forstyrret stoffskifte, katarakt, øket infeksjonsrisiko og nyresvikt.

Daglige sprøyter og blodprøver

Når diagnosen er stilt begynner de daglige injeksjonene med insulin. Hunden skal ha insulinsprøyter en til to ganger om dagen for å holde blodsukkerverdiene jevne. Hundeeieren må passe på verdiene gjennom regelmessige blodprøver.

At hunden ikke kan få insulin i tablettform er fordi magesekken bryter ned insulinet før kroppen rekker å ta det opp, derfor må hundeeieren lære seg å gi hunden sprøyter. Både sprøyter og insulin får du utskrevet av veterinæren din på resept.

Bra mat regelmessig

Sykdommen krever en hel del av hundeeieren når det gjelder insulininjeksjoner, blodprøver, livsstil og matvaner. En hund med diabetes krever nemlig bra mat regelmessig. At hunden må få maten sin på bestemte tider hver dag er viktig ettersom insulindosen er innstilt etter det.

Maten skal helst bestå av magert kjøtt eller fisk, og hunden kan ikke spise hundekjeks eller andre godbiter som inneholder sukker. Nå finnes det også spesielle diabetesfôr å kjøpe. De er bra ettersom de inneholder langsomme karbohydrater som hjelper til med å holde blodsukkernivået jevnt.

Mosjon for jevnt blodsukker

Mosjon hjelper også til med å holde blodsukkernivået jevnt. Du bør alltid ha med deg druesukker på lufteturen i tilfelle hunden rammes av en insulinkjenning, noe som innebærer at hundens verdier synker kraftig.

Når hunden får en insulinkjenning blir den svak, urolig, vinklete og kan få kramper og bli bevistløs. Hvis hunden ikke klarer å svelge druesukkeret selv kan du massere sukkeret mot tannkjøttet.

Agrias medisintillegg erstatter insulin

Kostnadene for å behandle diabetes kommer an på blant annet hvor ofte du trenger å besøke veterinæren og hvor mye du klarer å gjøre selv hjemme.

Selve insulinet koster også en hel del. Mellom 100-200 kroner i måneden for en hund som veier 15 kg må du regne med. Hvis hunden din har tilleggsforsikringen Agria Medisin erstattes insulin og insulinsprøyter med maksimalt 3 000 kroner per forsikringsår.

Som det kanskje fremgår stiller behandlingen av diabetes både praktiske og økonomiske krav til eieren. I blant føles kravene for store og hundeeieren velger sammen med veterinæren sin å avlive hunden.

Liker? 5 av 7 likte , 3,6 i rangeringer