Bittsår

Hundeslagsmål er vanlig og fører ofte til mer eller mindre alvorlige bittsår. Har hunden vært i slagsmål, bør du kontrollere den nøye. Et bittsår bør alltid undersøkes av en veterinær, selv om såret i begynnelsen ser ganske uskyldig ut – bare et par små hull (oftest minst to) i huden. Du må alltid regne med at et bittsår er infisert og at det kan bli betennelse og væsking.

Et bittsår bør alltid undersøkes av en veterinær, selv om såret i begynnelsen ser ganske uskyldig ut – bare et par små hull (oftest minst to) i huden. Du må alltid regne med at et bittsår er infisert og at det kan bli betennelse og væsking.

Usynlig sårlomme

Når en hund biter en annen hund, bruker den de store hjørnetennene. Tennene perforerer huden, og deretter sliter hunden huden løs fra underlaget. Resultatet blir at det dannes en lomme mellom huden og underlaget.

Etter noen timer har det samlet seg blod- og sårvæske i sårlommen. Samtidig som bittet perforerer huden, løsner bakterier fra tennene. Den proteinrike sårvæsken er utmerket føde for sultne bakterier.

Etter ett eller et par døgn har det utviklet seg en kraftig betennelse. Det har samlet seg mer væske og betennelse, huden hovner og blir øm og det renner væske ut av de ganske små sårene. I visse tilfeller danner det seg betennelsebyller.

Drenering kan bli nødvendig

Hvis hundens pels er lang, kan de små hullene etter hjørnetennene være vanskelige å finne. Et tegn på at hunden har bittsår, er for eksempel at det finnes blod eller at pelsen har klistret seg sammen. Skill håret fra hverandre og titt i hårbunnen.

Hvis du finner et sår, bør du klippe bort håret som finnes rundt det og kontakte veterinær. Et bittsår må ofte dreneres. Veterinæren åpner da opp i sårets laveste punkt, slik at betennelse og sårvæske kan renne ut. Ofte legger veterinæren inn en gummislange i såret – et dren. Den pleier å måtte sitte i tre dager slik at sårvæsken ikke skal stenges inne, men kan renne ut av såret.

Antibiotika mot bakterier

Noen ganger rives huden opp, og det danner seg større eller mindre sår. Disse sårene bør sys, og i slike tilfeller er det også nødvendig å legge inn et dren. Behandlingen kombineres med en antibiotikakur, for eksempel penicillin.

Når hunden kommer hjem igjen og skal pleies, er det viktig å følge de instruksjonene om sårbehandling som du har fått av veterinæren.

Forebygge skader

Like viktig som å behandle skader, er det å forebygge skader. Kontroller at det ikke finnes knust glass der hunden skal luftes eller arbeide! Forebygg hundeslagsmål!

Gjør slik om din hund blir bitt:

  • Undersøk huden og let etter bittsår eller hull etter bitt
  • Klipp rent rundt såret
  • Kontakt veterinær
Liker? 1 av 1 likte , 5 i rangeringer