Et bittsår bør alltid undersøkes av en veterinær, selv om såret i begynnelsen ser ganske uskyldig ut – bare et par små hull (oftest minst to) i huden. Du må alltid regne med at et bittsår er infisert og at det kan bli betennelse og væsking.

Usynlig sårlomme

Når en hund biter en annen hund, bruker den de store hjørnetennene. Når hunden biter går tennene gjennom huden og hunden vil deretter ofte bevege hodet frem og tilbake, noe som gjør at huden rundt bittsåret løsner fra underliggende muskulatur. Resultatet blir at det dannes sårlommer mellom huden og underliggende vev.

Etter noen timer vil det ofte samle seg blod- og sårvæske i sårlommen. Denne lommen gir gode vekstvilkår for bakterier. Dyrs munn inneholder masse bakterier som blir med inn i såret når et dyr biter i et annet. Disse bakteriene vil da ha gode vekstvilkår når de kommer seg inn under huden.

Etter ett eller flere døgn vil det kunne utvikle seg en kraftig infeksjon. Huden vil da bli øm og varm. Det vil også dannes væske og puss som kan hope seg opp under huden dersom det ikke kommer ut av bittsårene. Noen ganger kan det dannes betennelsesbyller under huden.

Les også: Brukne klør kan trenge veterinærbehandling

Drenering kan bli nødvendig

Hvis hundens pels er lang, kan de små hullene etter hjørnetennene være vanskelige å finne. Et tegn på at hunden har bittsår, er at huden blir øm i området og man kan noen ganger finne blod i pelsen eller at pelsen har klistret seg sammen. Skill hårene fra hverandre og se ned på huden.

Hvis du finner et sår, bør du klippe bort pelsen som finnes rundt dette såret og kontakte veterinær. Et bittsår bør alltid renses og store sårlommer dreneres. Ved drenering vil veterinæren åpne opp i sårlommens lavest punkt, slik at betennelses- og sårvæske kan renne ut. I noen tilfeller kan det være nødvendig å legge inne et dren for at ny sårvæske/puss også skal renne ut. Dette drenet bør da sitte i frem til infeksjonen er under kontroll og såret ikke lenger væsker.

Antibiotika mot bakterier

Noen ganger rives huden opp, og det danner seg større eller mindre sår. Disse sårene bør noen ganger sys. Ved større sår kan det da være nødvendig å legge inn et dren for å sikre drenasje når såret lukkes. Behandlingen kombineres noen ganger også med en antibiotikakur, for eksempel penicillin.

Når hunden kommer hjem igjen og skal pleies, er det viktig å følge instruksjonene om sårbehandling som du har fått av veterinæren.