Fukteksem forårsakes av vanlige stafylokokker som finnes på huden. Med hjelp av varme og fukt kan det fort lede til at en flekk på huden blir øm og man kan se puss og verk. Normalt oppstår fukteksem på kinn, hals og bukparti.

Enkelte raser rammes oftere

Ofte rammes retrievere, noe som kommer av at de rasene elsker å bade, og kan gå med mer eller mindre fuktig pels hele sommeren igjennom. Schæfer, Newfoundland, St. Bernard, Rottweiler og Cocker Spaniel har også lett for å få fukteksem og man tror at det henger sammen med at de har en rikelig hudflora.

Kan komme året rundt

Alle hunderaser kan likevel få dette, og eksemet kan også blomstre opp under andre deler av året. En vanlig anledning er da at hunden har slikket seg mye og konsentrert på ett punkt på kroppen.

Stell såret

Behandlingen av fukteksem er relativt enkel, men kan gjøre vondt for hunden. Ofte holder det å barbere rent med en skikkelig marginal rundt området som er infektert. Om hunden har veldig vondt kan den behøve litt beroligende før man gjør dette. Et par ganger om dagen skal man påføre et desinfiserende middel. Bruk ikke sprit i et åpent sår.

I alvorlige tilfeller må hunden behandles med antibiotika. For å forhindre fukteksem bør du være nøye med å tørke hunden godt etter et bad. Skyller man gjennom pelsen med rent og varmt vann først er dette også forebyggende.