Ispinner som har satt seg fast

Hunden får ofte den siste biten av isen, men tenk på at pinnen er så liten at den lett kan havne feil hvis hunden blir for ivrig. Dersom deler av pinnen setter seg fast i svelget er det vanskelig å få bort den, og den kan forårsake byller og sår under lang tid.

– Vi ser også en økning av antall velferdssykdommer som for eksempel diabetes og leddproblemer, så spørsmålet er om man er så snill når man gir etter for det bedende blikket? Dessuten er sjokolade, spesielt mørk, giftig for hunden, sier veterinær Lena Bjurström.

Fiskekrok i munnen

Det skjer at hunder får fiskekrok i munnen eller kinnet, og det er stressende og vanskelig å få løs den på en bra måte.

– Forsøker du å dra ut kroken vil mothaken forårsake stor skade. Selv om det høres ille ut er det best å trykke kroken igjennom huden og klippe den av når den har gått igjennom. Ta det forsiktig og vær forberedt på at selv den roligste hunden kan få panikk.

Gifter

Nye miljøer må utforskes og eierne vet ikke alltid hvor og hvilke gifter hunden kan få tak i. Rottegift, bekjempelsesmiddel og alger er noen av de som er farlige for hunden. Men også visse padder kan forgifte. Og hvis hunden får tak i glykol er det fare på ferde ettersom de fleste hunder liker den søte smaken.

- Kontakt alltid veterinær hvis hunden har symptomer på forgiftning, råder Lena Bjurström.

Heteslag

Ha alltid med friskt vann til hunden når du kjører bil og la aldri hunden være alene i bilen. Å la et vindu stå åpent er langt ifra tilstrekkelig. Heteslag kan lede til døden.

– Med en utetemperatur på 20-22 grader tar det ikke lang tid før varmen i bilen har steget opp til 85 grader, forklarer Lena Bjurström.

Fukteksem

Sår og insektbitt kan utvikles til fukteksem, spesielt om det klør.

– Gå igjennom hunden daglig, ta bort flått og hold hudforandringer under oppsikt, råder Lena Bjurström.

Fluelarver

Fluer drar seg til sår og avføring. Hold oppsikt på hunden din nå under den varme årstiden, framfor alt hvis den har hatt diaré eller sårskader. Fluene legger egg, som utvikles til larver som spiser seg inn i hunden.

Flytevest

De fleste hunder kan svømme – men ikke hvor lenge som helst. Og hvor mange hunder kan klatre opp en badestige i båten? Altfor få tenker på hvordan de skal få opp hunden sin hvis den ramler ut av båten.

Det finnes også en fare for at hunden får panikk og synker eller at den skades på vei ned i vannet. Flytevester for hunder har et håndtak på ryggen som gjør det enklere å løfte opp hunden i båten igjen.

Opplysningene ovenfor baseres på erfaring og daglig kontakt med svenske veterinærklinikker.