Veterinær-chat om høstens jakt

Nå har vi hatt vår første veterinær-chat på Facebook. Temaet for chatten var "Jakt og hund". Her kan du lese samtlige spørsmål som kom inn og veterinær Marte Ottesens svar på dem.

Jakt er i mange tilfeller svært fysisk krevende for våre hunder. Målinger med GPS har vist at flere jakthunder tilbakelegger 8-15 ganger så lang distanse som jegeren under en jaktdag. Det er derfor svært viktig å trene og forberede hunden til flere dagers jakt. I tillegg er det viktig å fore hunden riktig - både før, under og etter jakten. Det kan også være viktig å vite hvilke type skader og plager som kan oppstå på hunden under jakten.  Mye kan forebygges, og resultatet blir en med vellykket jakt for både jeger og hund.  

Vår veterinær Marte Ottesen er utdannet veterinær ved Norges Veterinærhøgskole. Hun har også fem fuglehunder og bruker det meste av sin fritid på de i form av jakt og deltagelse på jaktprøver. Tirsdag den 15. oktober svarte Marte på spørsmål med tema hund og jakt på vår Facebook-side. Vi gjengir svarene her:


Monica Mellemsæther
Hei.
Lurer på litt ang magedreining...
Hvordan merker man på hunden at det er i ferd med å skje?
Hvilke forhåndsregler kan man ta for å minske sjansen?

Agria Dyreforsikring
Hei. Magedreining/magedilatasjon er alle hundeeieres store skrekk. Vanligste symptom er uproduktive brekninger, påkjent almen tilstand og at den blir oppblåst i buken (langt fremme bak de bakre ribbena). I første omgang er det en utvidelse av magesekken (dilatasjon) og oppsamling av luft i magesekken, dersom man da ikke får evakuert luften med sonde via spiserør (evt. ved bruk av kanyle som man stikker inn i selve magesekken gjennom bukveggen) så kan hele magesekken dreie rundt sin egen akse og man har da fått magedreining. Dette er en livstruende tilstand som krever rask behandling. Har du den minste mistanke om at hunden har dette så dra til veterinær raskest mulig.

Når det gjelder det å forebygge så er det angitt at det å fore hunden to ganger pr dag har effekt. Det er også angitt at når hundene brukes hardt, eks under jakt er det viktig å fore de jevnt hele dagen, små måltider med høyenergi for ca hver 2. time.
Hilsen Marte


Ellen Gunneng
Hei Marte. I disse jakttider er det mye løping på hundene, og potene blir veldig ofte såre, er det noe man kan forebygge?

Agria Dyreforsikring
Hei. Potesokker vil i de aller fleste tilfeller forebygge dette.
Hilsen Marte


Åse-Kristine Warberg Halvorsen
Hei. Vi drar i ny og ne på jakt i Sverige, å er veldig usikker på hvordan vi gjør det i forhold til de nye reglene med innføring til Norge. Vi er som regel bare på helgeturer over 2-3 dager - hvordan gjør vi det da med ormekurer?

Agria Dyreforsikring
Hei. Viktig spørsmål du her tar opp. Det er innført nye regler fom 1.mai 2013. Kravet er at hunden må ha pass og være ID-merket. Parasittbehandling skal gjøres av veterinær og stemples inn i passet. En enkelt behandling er gyldig i 120 timer, dvs 5 døgn. Dvs at behandler du i Norge før du reiser over så vil en behandling gitt eks torsdag kl 16 gjelde til etterfølgende tirsdag kl 16.

Dersom man er mye i Sverige kan man behandle hver 28 dag, da kan man reise fritt i den perioden hunden er under behandling. Man må ha utført to behandlinger med 28 dagers mellomrom før man kan reise første gang.
Hilsen Marte


Eirik Peirik Pling
(Til Marte) Hei, jeg har en grå elghund som har begynt med løpetid midt i jakta (i går faktisk), og dette setter en brems på jaktdeltagelsen hennes. Jeg har hørt at det går å flytte på løpetia med hormoner, men at "løpetid" klokka i hodet gjør at oppførselen blir lik. Hva anbefaler du for å unngå dette midt i jakta?

Agria Dyreforsikring
Den løpetiden som startet i går anbefaler jeg at du lar gå sin gang. Dersom man ønsker å flytte løpetiden for å unngå at den kommer midt i jakta så er det anbefalt at man framskynder den framfor å utsette den (ulike preparater og ulik bivirkningsprofil). Dersom man skal framskynde den er det lettest å gjøre jo nærmere en er vanlig løpetidstart. Preparatet som da brukes er Galastop, det gis daglig til hunden begynner med løpetidsblødning.
Hilsen Marte


Heidi Thorsteinsen
Hei jeg har akkurat "mistet" min beste venn gjennom 12 år. Nå er lysten der til og gå til anskaffelse av en ny, syns det er litt spennende med rådyrjakt. Hva slags hundetype ville du anbefale meg og velge ? Og er det noen spesielle ting jeg bør vite og tenke på i den forbindelse. 

Agria Dyreforsikring
Hei. Vi anbefaler deg å ta kontakt med din lokale jaktforening da disse har kunnskap og kan veilede deg videre.
Hilsen Marte


Lene Reinertsen
Hei. Hvordan oppdager man hvis man er på fjellet at hunden har fått et klobrudd og hva gjør jeg da?

Agria Dyreforsikring
Hei. Klobrudd eller sprukket klokapsel/delvis avrevet klokapsel er smertefullt og hunden din vil halte, evt blø og ønske å slikke på kloa. Det er sjeldent at det blir brudd i selve klobenet, det vanligste er skade på selve klokapselen. Du bør få hunden din til veterinær for å få vurdert om klokapsel må fjernes eller ikke. Dette er smertefullt og gjøres når hunden ligger i narkose.
Hilsen Marte


Ketil Korneliussen
Hunden min fikk en flått bak i nakken på lørdagen, jeg fikk den løs med pinsetten og renset med serviett. Er det noe spesielt jeg bør følge med på/gjøre?

Agria Dyreforsikring
Hei. Dersom det i løpet av de nærmeste dagene blir misfarget rundt bittstedet eller det utvikler seg en hevelse der bør du la en veterinær undersøke. Men det er de færreste flåttbitt som gir sykdom, og du har gjort det viktigste, og fjernet flåtten.
Hilsen Marte


Lene Lindemann
Vi har vært så heldige å raide elgskrottene etter jakta - et festmåltid for hundene! Men spørsmål: brukes blykuler? Jeg fant nemlig kula (skar vekk alt som så "skadet" ut av kjøtt rundt kula, men skulle gjerne visst om det var blykule for å være på den sikre siden). De som slaktet trodde ikke det og mente det ikke var blitt bruk slike kuler. Hva er gjengs ammunisjon på elgjakt?

Agria Dyreforsikring
Hei. Vi anbefaler deg å gå inn på denne linken på mattilsynet sine sider. Her finnes det informasjon ang vilt felt med blyammunisjon.
Hilsen Marte


Simen Teigen
Hei! Jeg lurer på hvor gammel en hund kan/bør være før man kan begynne å trene den opp med sikte på å utvikle den til en jakthund. Tenker spesifikt på norsk Elghund, dersom det er forskjell fra rase til rase. Hadde også vært fint med noen generelle tips til opptreningen fra ung alder av! Takk for hjelpen!

Agria Dyreforsikring
Hei. Anbefaler deg å ta kontakt med Norsk Elghundforbund for tips og råd.
Hilsen Marte


Olav Lund
Arrangerer dere "Akutt førstehjelps kurs "for jakthund i felt? Bakgrunnen er at ofte er jegere og hund langt til fjells, langt fra folk, og ofte er man også transportert inn med fly eller helikopter, og ATV. Så skjer det. Hunden får kutt, i poste, i brystet i legg osv. Det blør og det hender også at det bare er rift i overhuden som ikke blør, men at underliggende struktur ligger åpnet. Blir det arrangert "Kurs i feltmessig suturering av hund i felt". Har selv tilbake i tid gjennomgått "Nødsying av hund i ødemarken". Tanker om dette? Og er dette "feltkirurgipakker" tilgjengelig?

Agria Dyreforsikring
Hei. Agria arrangerer ikke slike kurs. Vi vet at det finnes noen klinikker som har arrangert dette tidligere, ofte har de laget førstehjelpspakker som selges til deltakerne. Ta kontakt med din faste veterinær for å høre om det er mulig å arrangere et slikt kurs i ditt nærområde.
Hilsen Marte


Agria Dyreforsikring
Da avsluttet vi chatten for denne gang. Takk for alle fine spørsmål og lykke til med jakten!

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer