Advarsel mot sjokolade

Hvis hunden får i seg for mye sjokolade kan den bli alvorlig syk og til og med dø av forgiftning. Symptomene for sjokoladeforgiftning er oppkast, rastløshet, mye sikkel, koordinasjonsproblemer, muskelsvakhet, magesmerter og kramper. De oppstår ca 4-24 timer etter at hunden har spist sjokoladen.

Ha ikke sjokolade eller annet godteri stående framme, slik at hunden kan nå det. Hvis hunden har spist mye sjokolade, skal du forsøke å finne ut av hvor stor mengde det dreier seg om.

Det finnes en spesiell ”hundesjokolade” som kun inneholder meget små mengder av teobromin og som sannsynligvis er ufarlig i små mengder.

Hvor mye er farlig?

Hvor grensen går avhenger av typen sjokolade. En mørk sjokolade inneholder typisk 4,5-16 milligram teobromin per gram sjokolade. Giftig dose er 20 milligram per kilo kroppsvekt. Dødelig dose er 90-250 milligram per kilo kroppsvekt

Hvor henvender jeg meg om ulykken har skjedd?

Mange veterinærer har fri i julen, men ofte kan et kvalifisert råd per telefon hjelpe deg med å avgjøre om hunden din behøver akutt veterinærhjelp og om hvordan forgiftningen skal behandles.

Rådfør deg alltid med veterinær før du reiser til klinikken, kanskje han eller hun allerede over telefon kan gi deg råd, slik at du slipper å tilbringe julen på venterommet hos veterinæren.

Kostnaden for å besøke veterinæren under helger og fridager er ofte høyere enn på hverdagene. Det er da en frivillig vaktordning og kostnadene vil variere fra sted til sted. Alt fra 800-2.500 kr må du regne med å legge ut bare for besøket. Dertil kommer kostnader for behandling og pleie som kan være opp til 50 prosent dyrere enn på hverdager.

På Giftinformasjonen kan du også få informasjon, enten ved å lese på nettsiden eller ved å ringe vakttelefonen på 22 59 13 00 som er døgnåpent.