Det finnes ikke noe reglement i Norge som sier hvor lenge en hund maksimalt skal være alene hjemme, kun en anbefaling fra Mattilsynet. Dette finnes derimot i nabolandet vårt Sverige, hvor loven sier at hunden skal luftes hver sjette time på dagtid.  

Hvor lenge klarer hunden seg alene?

Hvor lenge en hund kan klare seg alene avhenger av den enkelte. Noen hunder har separasjonsangst, mens andre har tilsynelatende en blære og et sovehjerte som tillater flere timer alene. Men sannheten er at hunder er flokkdyr og ikke laget for å være alene verken lenge eller ofte. Mattilsynet skriver på sine nettsider at voksne hunder kan læres opp til å være alene hjemme 6-8 timer om dagen, men at hunden resten av tiden bør få være sammen med familien.

Det gjelder derfor å tilpasse hverdagen og etterstrebe at hunden har mest mulig selskap. Hvis hunden lider av separasjonsangst eller dagene på jobb blir lange, bør man vurdere hundepass eller hundebarnehage. 

Det har lenge blitt sagt at hunder ikke har en tidsfølelse, men forskning de senere årene viser at dette ikke stemmer. I tillegg kommer de grunnleggende behovene etter en viss tid; å gjøre sitt fornødne og stimulerende aktivitet. 

Aktivisering i for- og etterkant

Hvis hunden er mye alene er det viktig å gi den mosjon og stimuli før du drar. Vi anbefaler en god tur og rolig lek med hjernetrim slik at ikke hunden spilles opp før den skal være alene. Med en vanlig norsk arbeidsdag på seks-åtte timer er det viktig med tid, tur, kos, lek og hjernetrim med det logrende familiemedlemmet så fort du kommer hjem igjen. Husk at hunder skal luftes minst tre ganger om dagen. En understimulert hund som får for lite mosjon kan utvikle atferdsproblemer.

Valper, eldre og syke hunder

Små valper skal ikke være alene i det hele tatt, og må gradvis tilvennes. Her finner du noen gode råd for å tilvenne valpen til å være alene hjemme. Har du en eldre hund har den muligens behov for å luftes hyppigere. Det samme gjelder hvis hunden har en sykdom. Det er viktig å gå ut ifra hundens behov. 

Ps. Ikke glem å sette frem en skål med friskt vann når hunden skal være alene!