Idag er det Valentinsdag, og det må tradisjon tro feires med en du elsker. Har du ikke en kjæreste eller en flørt i kikkerten, kan du tilbringe dagen med noen andre som det er helt sikkert at elsker deg - hunden din!

Hunden din er betingelsesløs kjærlighet på fire poter, og det kan være god grunn til å se din pelskledde venn dypt i øynene. Ifølge japansk forskning har hunder en gunstig effekt på mennesker og kan påvirke vårt humør i en positiv retning. Hjernen vår utløser nemlig kjærlighetshormonet oxytocin når vi ser hunden vår i øynene.

"Vi opplever daglig det nære båndet mellom hund og eier. Og jeg er ikke overrasket over at det finnes forskning som viser at både hunder og eiere føler et sterkt bånd når de ser inn i hverandres øyne. Den følelsen tror jeg alle hundeelskere kjenner til, jeg gjør i hvert fall ", sier Sonja Karaoglan, direktør for Agria Dyreforsikring Danmark.

Forskerne bak studien mener at menneskets nære bånd til hunder kan føres tilbake til hundens stamfar, ulven. Når ulven ble temmet av mennesker, var det kun de dyrene som viste lyst og vilje til å adlyde og følge mennesker som fikk omsorg og pleie. Derfor er hunden i dag så tett knyttet til den menneskelige rase og i stand til å vise sin eier ubetinget kjærlighet og aksept. 

Du skal derimot ikke regne med å motta en stor bukett med roser eller deilig sjokolade fra hunden din. Men den skal nok sørge for å trøste deg hvis du er skuffet over mangelen på kjærlighetserklæringer i postkassen.

Hunder er nemlig usedvanlig flinke til å lese folks kroppsspråk, stemmeleie og bevegelser. Vårt tusenårige vennskap med våre firbente venner har skapt et spesielt bånd mellom oss. Hunden leser oss rett og slett, og vet når vi er glade, sinte, stressede eller triste.

Kilde: Undersøkelsen er fra Azabu University i den japanske byen Sagamihara, http://www.sciencemag.org/news/2015/04/how-dogs-stole-our-hearts