På min ellers så rolige luftetur bevitner jeg et hundeslagsmål. Akkurat hva som skjedde rakk jeg aldri å se, men som for mange andre hundeeiere er hundeslagsmål noe jeg vil unngå til en hver pris.

- Den bare hoppet på henne, gråter kvinnen som eier hunden som ble skadet og klapper fortvilet tispen på halsen.

Den brune krøllete pelsen må vike for et tre centimeter åpent bittsår midt på hodet. Løs hud henger i flenger på minst to steder på halsen. Til tross for bittsårene viser hunden ingen andre tegn på å være påvirket av hendelsen. Verre er det med hundeeieren, som for en liten stund siden gjorde alt hun kunne for å beskytte hunden sin fra en annen hund – og mislykkedes.

Vi er mange opprørte hundeeiere som stopper opp for å gi trøst, råd, hjelp eller bare er nysgjerrige. En gir rådet at hun skal ta noen dype åndedrett. ”Hunden merker at du er opprørt og det kan på sikt gjøre det verre for hunden”, sier hun. Noen andre hundeeiere peker i retningen der den nærmeste dyreklinikken ligger. Flere sjekker at hundeeieren har fått med seg personopplysningene til den angripende hundens eier. ”Dette skal han betale for”, mener de.

Når hunden og hundeeieren sakte og forsiktig forsvinner i retning av dyreklinikken fortsetter jeg og min spanske vannhund Semlon videre på vår tur. Men den ellers så gnistrende vakre vinterdagen har nå noen truende skyer over seg.

Beskytt hunden fra angrep

Hvordan beskytter jeg hunden min om den blir angrepet av en annen hund, undrer jeg?

– Det beste tipset jeg kan gi deg er at du gjør deg så stor som mulig. Still deg bredbent som et skjold foran hunden din, kommander ”stå” og la den angripende hunden forstå at den ikke kan komme i nærheten av hunden din og at du er øverst i rang, mener Karen Lillo, Agrias smådyrspesialist.

– Nå er ikke dette en hundre prosent sikker måte å beskytte hunden på, og kan til og med være farlig, men det er det beste generelle rådet jeg kan gi, deretter får man anpasse seg til situasjonen. Lykkes du å stoppe den angripende hunden viser du samtidig hunden din at du mestrer truende situasjoner og at den kan stole på deg som leder. Det gjør dere som et team sterkere, fortsetter hun.

Karen gir også rådet å sørge for at den andre hundens eier ser hva som er på gang, slik at de kan rope på hunden sin.

Tren innkallelse

– Å ha en hund som alltid kommer på innkallelse er en bra måte å unnvike hundeslagsmål på. Da kan du få hunden tilbake til deg hvis den er på vei inn i en farlig situasjon. Tren så tidlig som mulig med hunden, men glem heller ikke å vedlikeholde treningen, også når hunden blir eldre.

Hunder er smarte og det går fint å trene en gammel hund, selv om det tar litt lengre tid – og kanskje krever et mer smakfullt belønningsgodteri.

Når slagsmålet er i gang

Dersom hunden din likevel havner i slagsmål skal du holde hodet kaldt. En måte å få de til å slutte på er å ta tak i bakbeina og løfte opp hundene slik at de står på frambeina.

– Men slit ikke hundene fra hverandre, det kan forårsake alvorlige bittskader. Vent i stedet til hunden slipper grepet og ta da et steg bakover fra den andre hunden, mener Karen.

Skill hundene og når situasjonen har roet seg – ta den andre eierens kontaktopplysninger.

Trøst aldri hunden – det kan sette mentale spor og forsterke hundens følelse av at ”dette var ubehagelig”. Det er bedre å vente til hunden har roet seg før du kontrollerer om den har fått skader.

– Nonchaler aldri bittskader – selv om de er små. Hundetenner kan forårsake sårlommer under huden som lett blir infiserte på grunn av bakterier som finnes i hundens munn.

Ta kontaktopplysninger

En dyreforsikring erstatter kun hundens veterinærkostnader. Men forsikringen har egenandel, og om du har uflaks kan du få andre kostnader som dyreforsikringen ikke dekker, for eksempel reiser eller ødelagte klær.

I Norge er det strikt hundeansvar, noe som betyr at hundeeier er ansvarlig for de skader som hunden forårsaker. Derfor skal du være nøye med å få hundeeierens navn, adresse og telefonnummer. Det kan hjelpe deg med å få erstatning for de kostnader som kan oppstå etter et hundeslagsmål og som ikke dekkes av forsikringen.