Anna Nähl visste allerede før hun begynte å studere til fysioterapeut at hun ville jobbe med dyr. Etter eksamen videreutdannet hun seg til hundefysioterapeut og fortsatte å kombinere flere ulike utdannelser med praksis hos veterinær. Når vi møtes på hennes mottak utenfor Stockholm er alle hennes tre hunder på plass, Frank, Chili og Henry, alle vant til og av og til få en massasje av matmor.

Anna Nähl forteller at hundemassasje kan være bra av flere grunner.

- Massasje øker blodsirkulasjonen, forbedrer ernæringen og får muskulaturen til å slappe av. Med vanlige, enkle massasjeøvelser der du stryker over hunden og jobber i sirkler kan du aldri skade hunden. Men om du vil behandle muskulaturen dypere, eller mistenker at din hund har ledd- og muskelproblematikk bør du alltid gå til en hundefysioterapeut for utredning først, sier hun.

- For å få en god behandlingseffekt er det viktig å lære mer detaljert om hundens muskulatur og hvordan du bruker de ulike grepene, legger hun til.

Hvordan kan man se om en hund har vondt?

- Noen ganger er det jo helt åpenbart når hunden halter, men noen ganger kan det være vanskelig å se. Det man kan se etter er avvikende atferd, som f.eks. at hunden slutter å hoppe opp i sofaen eller ikke vil strekke seg ut på senga lenger. Problemer med bevegelsesapparatet kommer ofte smygende, men gjennom å gjøre en helsekontroll på hunden kan du forebygge skader og stivhet, svarer Anna Nähl.

Hun legger også til at det er viktig å ha i tankene at bare fordi en hund leker når den slippes løs så behøver den nødvendigvis ikke være frisk og smertefri av den grunn.

- Hunden går i gang med ulike utskeielser, men så fort den kommer hjem og går og legger seg så stivner den kanskje til igjen. Om en hund viser tegn på stivhet allerede i seksårsalderen så bør det sjekkes opp, sier hun.

Tips fra Anna!

  • For deg som er interessert i å lære deg mer om hundemassasje: les den litteraturen som finnes og ta kontakt med en hundefysioterapeut og massør.
  • Sjekk opp hva som er normalstatus for akkurat din hund for å få et individuelt tilpasset verktøy. Husk at ulike hunderaser og ulike individer skiller seg fra hverandre.
  • Massasje i kombinasjon med stresshåndtering kan frigi blant annet hormonet oxytocin hos stressede hunder.


Enkle massasjeøvelser som du kan gjøre hjemme:

Øvelse 1: Effleurage – Stryking med hele håndflaten, på dette bildet langs hele ryggen.

Øvelse 2: Bindevevsmassasje – Løfter bindevevet (huden) og knar/mykgjør dette, på dette bildet over nakken.

Øvelse 3: Petrissage over skuldrenes muskulatur. Petrissage betyr knaing og her knas muskulaturen av håndleddet.

Øvelse 4: Mange hunder liker å få massasje i ansiktet, noe som har en veldig beroligende effekt da det finnes mange punkter på hodet som virker beroligende. Noen hunder kan derimot på grunn av sterk integritet mislike og få massasje i ansiktet, noe man da bør unngå, eller sakte og gradvis venne hunden til denne berøringen.

Øvelse 5: Potemassasje – Mange hunder setter pris på potemassasje. Noen kan derimot være kilne og det kan da kreves en lang tilvenning og at man tar litt mer «ordentlig» i poten for å unngå den litt lettere berøringen som kiler ekstra.

Øvelse 6: Hunder med problemer i tåleddene kan lett bli stive i musklene mellom tærne og rundt poten. Det er veldig bra å massere disse potene samt gjøre passiv bevegelighetstrening (der man bøyer og strekker i tåleddene) for å holde poten myk og smertefri.