Trene bort lydredsel hos hund

At hunder er redde for lyder kan ha flere forskjellige forklaringer. Her gir vi deg noen tips på hvordan du kan prøve å trene bort lydredselen hos hunden din.

Hvis hunden blir redd for forskjellige lyder, for eksempel kinaputter, raketter, torden, skudd eller rulleskøyter, kan hunden ha arvet lydredselen fra foreldrene sine. Den kan også ha hatt en sjokkartet opplevelse, for eksempel at den har blitt skremt av en kinaputt eller av fyrverkerier, som har gjort den redd for lyder.

Redsel for lyder kan også bero på at hunden har vondt i ørene på grunn av en ørebetennelse, at noe sitter fast foran trommehinna eller at den har en sprukken trommehinne. Hvis du har en lydredd hund kan det derfor være lurt å la en veterinær undersøke ørene og hørselgangen før du begynner å trene.

Lydleker

Hvis du begynner å trene lydleker med valpen din kan du forebygge lydredsel. Har du en voksen hund som får panikk av noen lyder skal du kontakte en hundekurator eller en hundepsykolog før dere begynner å trene.

Under lydlekene er det greit at hunden reagerer på lydene, men den skal ikke bli redd. Hvis hunden blir blokkert forverres redselen.

Kjeleleken

Kjeler gir fra seg mye lyd. Lokk hunden din til å leke med dem gjennom å legge en godbit i kjelen. Legg på et lokk og la hunden din dytte på lokket for å få tak i godbiten. I begynnelsen bør du ha en tykk matte under kjelene slik at lyden ikke blir for høy når lokket detter i gulvet. Når treningen går framover, kan du variere antallet kjeler og bytte til et hardere underlag. Kjeleleken er effektiv og kan gjøres både inne og ute.

Skuddredde hunder

Skuddredde hunder kan venne seg ved kinaputter og fyrverkerier gjennom å høre på spesielle fyrverkeri-cd´er. For eksempel har den svenske hundepsykologen Anders Hallgren gitt ut en slik. Som navnet avslører inneholder cd´en lyder fra kinaputter og fyrverkerier. Når du spiller opp cd´en for første gang skal du ha den på veldig lavt. Det er en fordel hvis lyden av smellene blandes med vanlige lyder i hjemmet som hunden er vant til.

Hvis hunden din reagerer negativt skal du senke lyden med en gang. Hjelper ikke det bør du stenge av cd´en helt.

Jo mer hunden din venner seg ved lydene jo høyere kan du spille cd´en. Senk gjerne volumet igjen hvis hunden begynner å reagere negativt igjen.

Når det ikke går å øke volumet mer skal du la lydene fra hjemmet forsvinne suksessivt. Når lydene fra omgivelsene er borte spiller du opp cd´en igjen, men gå da tilbake til et lavt lydnivå som du øker gradvis.

6 tips på aktivisering

Aktivisering gjør hundene våre gladere og sundere.
Les mer

Bjeffer og vokter

Hunder som bjeffer og vokter for mye kan bli ett problem.
Les mer

Løp med hunden

Løpetrening er bra og moro både for mennesker og hunder.
Les mer

Lederskap i hverdagen

Et forhold med hunden der begge parter er fornøyde er vel det vi alle streber etter?
Les mer

Liker? 1 av 3 likte , 1,7 i rangeringer