Hunder og andre dyr reagerer forskjellig; noen sover seg gjennom feiringen, andre blir svært redde. Her har vi samlet noen tips som kan gjøre det enklere for hunden din å komme seg gjennom dagen. Først og fremst anbefaler vi at dere sjekker om hunden er lydfølsom på grunn av en ørebetennelse eller brudd på trommehinnen. Da er det aktuelt med andre virkemidler enn det som er beskrevet i denne artikkelen.

Start treningen i god tid

Én måte å tilvenne hunden din smell fra fyrverkeri er å spille av lydene over sterioanlegget. Dette må gjøres suksessivt og over tid. Du kan starte med lave lyder, og gradvis øke volumet. Det er viktig at du ikke viser medfølelse når hunden er stresset, men heller avleder oppmerksomheten til noe hunden din synes er morsomt, som en lek.

Aktiviser hunden i forveien

Økt mosjon og aktivisering dagene i forveien av nyttårsaften er en god investering. Dette kan bidra til å redusere redselen. Dessverre er det fortsatt mange som ikke tar hensyn til verken dyr eller regelverk, og skyter opp fyrverkeri både før og etter nyttårsaften. Gå derfor gjerne de lengste turene i dagslys for å unngå overraskende smell. 

Har du naboer som er glad i fyrverkeri? Da kan det kanskje være en idé at du sier ifra, slik at de kan ta hensyn og begrense fyrverkeriet til selve nyttårsaften.

Bruk av beroligende midler

Mange hunder er såpass redde at de trenger beroligende midler for ikke å risikere å havne i sjokktilstand. Vær i så fall ute i god tid for å få resept og råd av veterinæren. På nyttårsaften er det for sent å forsøke å få tak i beroligende tabletter.

Hvis du har gitt hunden noe beroligende, er det ofte en fordel å legge den i et overdekket bur eller mørkt rom med radio på svakt volum. Hold likevel et godt øye med hunden!

Selve nyttårsaften

Har du mulighet til å reise til fjells eller et annet sted med mindre bråk, er dette selvsagt det mest idelle for hunden. Uansett – aldri la en redd hund være alene på nyttårsaften! Dra gjerne for gardiner og persienner, og slå på TV eller radio med ganske høyt volum i god tid før tolv-slaget. Det er også viktig at du selv er rolig og ignorerer bråket slik at hunden føler seg trygg på deg.

Å spise er ofte beroligende. Gi derfor hunden et ben som den kan tygge på under kvelden og gi gjerne favorittmaten mens det smeller som verst utenfor.

Tips for andre kjæledyr:

  • Hester bør stå inne i stallen. Dekk gjerne til vinduer med dekken eller lignende, ha på lyset og skru på radioen.
  • Kaniner som bor ute kan gå i sjokk av all blinkingen, og faktisk dø av stresset. Sørg for at disse blir skjermet.
  • Katter bør være inne. Steng katteluken så den ikke får løpt ut. Redde katter gjemmer seg gjerne, så la katten være i fred inne.