Hunder reagerer forskjellig. Noen sover seg gjennom feiringen, andre gjemmer seg skrekkslagne under senga. Her har vi samlet noen tips som kan gjøre det enklere for hunden din å komme seg gjennom dagen. Først og fremst anbefaler vi at dere sjekker om hunden er lydfølsom på grunn av en ørebetennelse eller brudd på trommehinnen. Da er det aktuelt med andre virkemidler enn det som er beskrevet i denne artikkelen.

Start treningen i god tid

En fin måte å tilvenne hunden din smell fra fyrverkeri er å spille av lydene over sterioanlegget. Dette må gjøres suksessivt og over tid. Du kan starte med lave lyder, og gradvis øke volumet. Det er også lurt å gjøre dette hvis du har en valp/unghund som ikke har opplevd nyttårsaften før. Det er viktig at du ikke viser medfølelse når hunden er stresset, men heller avleder oppmerksomheten til noe hunden din synes er morsomt, som en leke eller trikstrening.

Aktiviser hunden i forveien

Økt mosjon og aktivisering dagene i forveien av nyttårsaften er en god investering. Dette kan bidra til å redusere redselen. Dessverre er det fortsatt mange som ikke tar hensyn til verken dyr eller regelverk og skyter opp fyrverkeri både før og etter nyttårsaften. Gå derfor gjerne de lengste turene i dagslys og gjerne langt fra allfarvei for å unngå overraskende smell. 

Har du naboer som er glad i fyrverkeri? Da kan det være en idé å si fra, slik at de kan ta hensyn og begrense fyrverkeriet til selve nyttårsaften.

Bruk av beroligende midler?

Mange hunder er såpass redde at det kan være lurt å gi dem beroligende midler for å unngå at de havner i sjokktilstand. Vær i så fall ute i god tid for å få resept og råd av veterinæren din. På nyttårsaften er det for sent å forsøke å få tak i beroligende tabletter.

Hvis du har gitt hunden noe beroligende kan du gjerne legge hunden i et overdekket bur eller mørkt rom med radio på svakt volum. Hold likevel et godt øye med hunden!

Selve nyttårsaften

Har du mulighet til å reise til fjells eller et annet sted med mindre bråk, er dette selvsagt det beste for hunden. Uansett – aldri la en redd hund være alene på nyttårsaften! Dra gjerne for gardiner og persienner og slå på TV eller radio med ganske høyt volum i god tid før tolv-slaget. Det er også viktig at du selv er rolig og ignorerer bråket slik at hunden føler seg trygg på deg.

Å spise kan ofte være beroligende. Gi derfor hunden et ben den kan tygge på under kvelden og gi gjerne favorittmaten mens det smeller som verst utenfor.

Tips for andre kjæledyr:

|| Hester bør stå inne i stallen. Dekk gjerne til vinduer med dekken eller lignende, ha på lyset og skru på radioen. Slik forbereder du hesten til nyttårsaften

|| Kaniner som bor ute kan gå i sjokk av all blinkingen og dø av stresset. Sørg for at disse blir skjermet.

|| Katter bør være inne. Steng katteluken så katten ikke får løpt ut. Redde katter gjemmer seg gjerne, så la katten være i fred inne.