For Eva Bodfält, svensk hundekonsulent, er svaret selvsagt - samspill i hverdagen er prioritet nr 1.

En kveld i mars samles 10 forventningsfulle hundeeiere for å høre Eva Bodfält prate om ”fire veier til god kommunikasjon”. Eva starter med å konstatere at i hundenes verden er det egentlig ikke mulig å dele inn virkeligheten slik hun nå skal gjøre. Men for oss mennesker blir det enklere å forstå om hun likevel gjør det.

─ Slik jeg ser det handler hundetrening om å finne ut hva slags atferd man vil ha hos hunden sin, for så å fange og belønne disse, forklarer hun.

Ha det gøy og lek med hunden din

Eva spør oss om vi pleier å le sammen med våre hunder og forklarer hvor viktig det er for kontakten, å ha det moro sammen med hunden hver eneste dag.

─ På valpekurs lærer man ofte at man må være morsom for å fange hundens interesse. Men denne leken blir dessverre mer som en slags tiltakspakke, og det er synd, sier Eva.

Hun tar dette med å møte andre hunder når man går tur som eksempel.

─ Det er gjerne først når man får syn på en møtende hund og ens egen hund har begynt å briske seg og lage lyder, at eier våkner til liv. Favorittleken tas fram og eieren som tidligere spankulerte rundt i sin egen verden er nå plutselig engasjert i hunden til 100 %.

─ Selvsagt vil hunden da synes at situasjonen er kjempeartig. Og har man litt uflaks vil hunden tolke leken i denne situasjonen, som belønning for en atferd vi ikke ønsker, forklarer Eva.

Belønn spontan kontakt

─ Det er derfor man skal leke med hunden ofte og i alle tenkelige situasjoner. Det vil få hunden til å synes at det er spennende å være i nærheten av eier, sier Eva.

Hun forklarer hvor lett det er å bli fastlåst i ”tenkingen” og at det blir kommandoer som styrer relasjonen til hunden.

─ Men om hunden innser at det er sammen med eieren det skjer ting, slipper man mange kommandoer. Hunden blir naturlig interessert i å følge etter og holde kontakt. Da trenger ikke eier å rope på hunden hele tiden, og heller ikke beordre den til å bli, sier Eva.  

Å alltid belønne spontan kontakt, er en svært god måte å få en oppmerksom hund på.

─ Selvsagt skal det være forskjellige grader av belønning, poengterer Eva. Når hunden snur seg for å sjekke om du fortsatt er med når dere går tur, kan det være nok med et rolig verbalt ”bra”. Om hunden derimot kommer løpende tilbake i full fart og tar kontakt, skal det resultere i ”JACKPOTT”.

Ikke mas!

Men hvordan skal egentlig hunden vite hva det er vi vil at den skal gjøre? Eva synes at den beste måten å få en mer aktiv og selvstendig hund på, er å la hunden selv finne ut hva det er vi vil.

─ Om hunden må jobbe for belønningen og bruke hodet, blir også kommunikasjonen mellom eier og hund mindre masete.

Å vente ut hunden og belønne når hunden spontant utfører en ønsket atferd, er den beste måten for hunden å lære.

─ Så legger du bare til en kommando, sier Eva. Det som er viktig å tenke på er at kommandoen kommer når hunden utfører handlingen, f. eks i det rumpa når bakken når den setter seg. Kommandoen skal ikke gjentas 10 ganger før hunden setter seg.

Tren passivitet aktivt

Det siste Eva tar opp, er noe som kanskje høres selvsagt ut, men som glemmes av mange hundeeiere, nemlig passivitetstrening. For med hånden på hjerte, hvem prioriterer det å bare være med hunden når man går tur, når man kan trene innkalling, lete etter godsaker eller kaste leker?

─ Passivitetstrening kan være vanskelig, men er viktig. Du skal øve på å gjøre ingenting sammen med hunden, forklarer Eva

Om hunden girer seg opp, bjeffer, og hopper er det viktig at eieren er rolig og bestemt. Hun sammenlikner passivitetstrening med å gå til veterinæren.

─ Det er noe som bare skal gjennomføres. Man verken brøler eller kjefter, men er rolig og tålmodig.

Selve belønningen

Som med all hundetrening gjelder det å begynne i rolige omgivelser slik at hunden får en sjanse til å forstå hva det er vi vil. Noe som også er viktig å tenke på er: Hvor verdifull er belønningen for hunden?  

─ Er bare belønningen interessant nok kan man vente ut de fleste atferder man ønsker å befeste. For meg spiller det ingen rolle om hunden tror at den bestemmer, ettersom jeg har fått en lydig hund på kjøpet. Eva sier at både hund og eier vinner på et godt samspill, og vi som hører på, kan bare nikke og innstemme.

─ For meg er det magi når en hund viser at den bryr seg om meg og forstår hva jeg vil. Det synes jeg er skikkelig heftig, avslutter Eva.