Gratulerer med tittelen JWW-11 og juniorvinner av gruppe 8 på World Dog Show i Paris. Hvordan føltes det å vinne så stort med den eneste hunden dere hadde meldt på?
Takk, det føltes helt fantastisk! Jag var hjemme i Danmark og passet våre da 4 uker gamle welsh springer spaniel valper, så det var min samboer Jan, som for øvrig utgjør den andre halvdelen av Kennel Churnwood, som alene kjørte hele veien ned til Paris for å vise vår Signe

På sms fikk jeg på formiddagen vite at Signe hadde blitt Juniorverdensvinner, og bare det var jo kjempestort. På ettermiddagen kom jeg plutselig på at finalene ble sendt live på Internet, og det første jeg så når jeg logget meg inn på pc’n var Jan som bøyde seg ned for å løfte vinnerpokalen i juniorfinalen for gruppe 8. Det var en helt fantastisk følelse!



Kan du fortelle litt mer om juniorverdensvinneren Signe?
Signe heter egentlig Twigle One More Talk og hun kom som 8 ukers valp fra Finland. Hun fylte 18 mnd bare 2 uker etter verdensutstillingen så planen har hele tiden vært å vise henne i juniorklassen der. Signe har hatt en veldig fin utstillingskarriere hittil, med 9 cert i Danmark og Sverige, og flere BIS-valp.


Dere har både welsh springer spaniel og greyhound, hvilken rase startet dere med og hvorfor?
Jag har alltid ønsket meg en greyhound men for ti år siden (2001) bodde vi i en liten leilighet, og der syntes vi ikke at det var plass til en så pass stor hund. Jan gikk i prinsipp med på at jeg skaffet hund om han fikk bestemme rasen og derfor ble vår første hund en Shiba Inu.

I 2003 jobbet jeg med hundefòr og vi hadde stand på en utstilling spanielklubben arrangerte, og der så jeg min første welsh. Jeg ringte til Jan, og han kjørte i to timer for å se på den hunderasen jeg hadde bestemt at vi skulle ha. Det ble starten på våre welsh-eventyr.

Noen år senere, 2009, så jeg et avsnitt av Oprah Winfrey Show som handlet om å ”fange dagen” . Ettersom vi nå hadde flyttet og bodde i hus bestemte jeg meg der og da for at tiden var inne for min etterlengtede greyhound. Det ble tispen ”Villa” fra Bitte Ahrens Kennel Sobers.



Hvilke er disse rasenes beste egenskaper?Mitt første inntrykk av rasen welsh springer spaniel var det samme som for mange andre; ”praktisk størrelse og fin å se på”. Nå når jeg har levd med rasen en stund har jeg selvsagt innsett at de er mye mer enn det. Det er glade og aktive hunder med mye humor. Jeg pleier å si at om man ikke kan le av ting som skjer, skal man ikke ha en welsh .

Greyhounden er mer bedagelig og vil f. Eks ikke gå ut når det regner. De er svært sosiale og vil gjerne være nære. Inne fungerer de meget bra sammen med våre welsher og de ligger gjerne tett sammen.



Hvor mange hunder har dere og hvordan fungerer hverdagen hos dere?
Vi har sju welsh og tre greyhound, og alle hundene bor inne sammen med oss. Vi bor i et stort hus langt ute på landet og har en inngjerdet eiendom på 3 hektar. Hver morgen står jeg opp klokka fem og går ut med hundene, og når jeg kommer hjem på ettermiddagen er det mest hund som står på timeplanen da også. Jan jobber som fotograf og er mye hjemme sammen med hundene. Selv jobber jeg for Agria Dyreforsikring og kan alltid ta med meg et par hunder til kontoret om det trengs.



Hvor mye tid bruker dere på utstilling?
Vi reiser og stiller ut ganske mye. Vi reiser i hele Norden, Tyskland och Holland. Vi har også vært på Crufts et par ganger og i 2006 ble vår ”Pippi” den første danske welshen som plasserte seg på Crufts.

Når vi startet å stille ut våre hunder var det mest jeg som viste de, men plutselig hadde vi flere hunder i samme klasse og da var Jan nødt til å hjelpe til med å stille. Nå er han kjempeflink ! Han er også litt mer konkurransemenneske i ringen enn det jeg er.

Med tiden har vi også lært oss å trimme pels, så nå tar vi alt pelsstell selv.


Er dere interessert i noen andre grener av hundesporten enn utstilling?
Ikke på det viset at vi konkurrerer i noen andre grener. Derimot aktiverer vi hundene mye med sånt som de synes er moro. De får søke etter godbiter og andre ting, samt løse oppgaver og problemer. Vi lar de også holde på med sånt som utvikler de fysisk, f. eks balansering på trestammer.

Vi har også oppdaget at våre greyhounds elsker å løpe rundt med store ting i munnen, det blir kanskje litt som å bære en hare for dem. Naboen vår har oppdrett av fasaner og det hender rett som det er at en av de rømmer. Så man kan nok si at våre hunder går på jakt hver dag.

 

Valper fra Kennel Churnwood?
I 2008 hadde vi vårt første kull og etter det har vi hatt ca 1 kull i året. Fra alle vår kull, bortsett fra det siste der det bare ble to valper, har vi spart en hund. Nå, høsten 2011 planlegger vi vårt første greyhound-kull.

Alle valpene bor hos oss til de er minst 9 uker gamle. Vi synes det gir de mye å få være en del av flokken vår 1-2 uker ekstra.


Hvordan tenker dere når dere planlegger en kombinasjon?
Temperament og sundhet er det som er viktigst for oss. Vi har selv hatt mye sykdom på våre første hunder, så vi vet hvor trist det er å ha en hund som ikke er frisk.

For oss er det ikke viktig at hannen vi skal bruke er en ny superstar, vi velger heller en hanne som har produsert litt, slik at vi kan se statistikk på tidligere avkom. Vi lar oss heller ikke stoppe av landegrenser, men søker vidt og brett etter hanner.

I tillegg har vi gode mentorer, f. eks Bitte Ahrens på greyhound. Vi er nybegynnere innen oppdrett om man sammenlikner med de som har holdt på 20-30 år.

Er dere engasjert i hundeverden på flere måter enn gjennom Kennel Cherwood?
I tillegg til å jobbe med Agrias oppdretterklubb - Agria Breeders Club- har jeg bedriften dinhvalp.dk sammen med en god venn. Dinhvalp driver med trening og rådgiving for nye hundeeiere og valper. Jeg og Jan har også fòrselskapet Regal Pet Food. Vi er dessuten begge aktive som redaktører for myndeklubbens og spanielklubbens blader i Danmark.

Hvordan ser framtidsplanene deres ut?
Planen for nærmeste framtid, er at Krista skal få løpetid og at vårt første greyhound-kull skal komme til verden. Deretter planlegger vi å reise til Crufts i 2012. For øvrig har vi en hel del ideer om fremtidige kombinasjoner, men disse er ikke hugget i stein og kan fortsatt endres med tiden.

Les mer om Kennel Churnwood på: www.churnwood.dk