Samtidig som materiale og mønster i dekkene blir mer moteriktige utøkes funksjonene slik at det finnes dekken som varmer, puster, slipper igjennom ultrafiolette stråler, fordamper varme osv. Å velge dekken til hesten sin er ikke alltid det enkleste. Det finnes en mengde faktorer som kan være bra å vurdere hvis du bestemmer deg for å kle på hesten din.

Hestens eventuelle dekkenbehov er individuell og kommer an på:

 • Hestens egen isolering (dels om den er klippet eller ikke, men også dens hold).
 • Dekkenets isolerende evne.
 • Fôring.
 • Temperaturen i kombinasjon med regn og vind.

Ulike typer av hestedekken

De fleste dekken kan sorteres inn under følgende grupper:

Stalldekken

Stalldekken er laget for innendørsbruk. Det er ofte ganske lett og ikke vanntett. Man bør tenke på at et stalldekken kommer til å ligge på hesten i mange timer og må derfor passe godt. Vær forsiktig med å kjøpe for store dekken som havner bak manken og trykker på den samt forårsaker gnagsår på bogen.

Svettedekken

Svettedekken er et lett dekken med absorberende/fordampende evne. Det er beregnet for innendørsbruk. Et svettedekken skal transportere bort fuktighet uten at hesten blir kald.

Utedekken

Utedekken er impregnert eller forsett med vannfast yttermateriale. Disse dekkene finnes i mange varianter, der de mest rustikke kan være svært tunge.

Regndekken

Regndekken er som regel tynt og lett. Det kan være et bra alternativ for en hest som går ute på dagen under milde vintre. Det kan også kombineres med et teppe under.

Hva skal man tenke på når man kjøper dekken?

 • Tenk igjennom hestens situasjon.
  Hvor lenge den går med dekken daglig, om det virkelig er varme den trenger eller om beskyttelse mot regn er viktigere.
 • Tyngden på dekkenet.
  Jo kraftigere materiale desto tyngre dekken. Dette øker risikoen for gnagsår på bogen og andre trykkskader.
 • Passform.
  Pass på at det er riktig lengde (godt frem over bogen – helt bak til halen); at dekkenet går foran manken og avslutter tett uten å gnage, at det ligger ovenfor bogbladet, at det har en bra dybde samt at gjordene krysses på den rundeste delen av hestens buk. Hvis det finnes halebeskyttelse – kontroller at hesten ubehindret kan løfte på halen.
 • Spenner.
  Spennene bør ikke være for kronglete å bruke. Samtidig må de være ordentlige og tåle belastninger.
 • Prøv dekkenet.
  Som regel får man låne med dekken hjem for å prøve passformen, tenk da på å legge et laken under slik at det nye dekkenet ikke blir skittent.

Hvilke egenskaper har et bra dekken?

Et utedekken som er regn- og vindtett men som likevel ventilerer ut kroppsfuktigheten er bra når hesten er ute i vær og vind. Et dekken som er motstandsdyktig for revner er å anbefale hvis hesten går med andre hester eller i en skogshage. Pass også på at spennene er skikkelige og tåler belastning.

Doble dekken varmer ikke mer

Mange hesteeiere velger å legge på flere dekken på hesten sin. Doble dekken gir ikke dobbel isolering ettersom de presses sammen og blir tunge. Man bør i stedet etterstrebe materiale med luftlag, noe som gir bedre isolering og bidrar til å beholde kroppsvarmen nære hesten.

Dekken tar tid!

Velger man å ha dekken på hesten sin må man være beredt på å ofre en del tid på dekkenhåndtering.

 • Dekken skal tas av og på flere ganger daglig.
 • Hesteryggen må kontrolleres slik at eventuelle hudproblemer oppdages i tide.
 • Dekkenet bør børstes ofte for at det skal holde lenge og for at dess evne til å puste/holde fuktighet borte/varme skal fungere.
 • Finn ut av hvordan vannavvisende dekken skal håndteres. Impregneringen på visse dekken holder hele dekkenets livslengde og trenger ikke å impregneres på nytt.
 • Krev skikkelige pleieanvisninger ved kjøp av dekken med pustefunksjon.

Test selv dekkenets isolerende evne

Heng materialet du vil teste over et varmt element. Ved å holde hånden mot materialet merker du hvor raskt det blir varmt. Det som raskest blir varmt har den dårligste isolerende evnen, mens det som slipper igjennom varmen langsomst har den beste isolerende evnen.

OBS! Glem ikke å ta bort dekkenet fra elementet.

Kilde: Täcken för många miljoner, Ingrid Andersson, Ridsport
Med tillatelse fra Ingrid Andersson og Ridsport.