Sjokk hos hest

Heldigvis er sjokk en ganske uvanlig tilstand hos hester. Når det forekommer er årsaken ofte overfølsomhet mot medisinering. En sjokket hest viser oftest uro, muskelristninger, svetting og et urolig flakkende blikk.

Visse hester ruser rundt i boksen og er ikke kontaktbare. De kan også springe på ting og mennesker uten å reagere. I alvorlige tilfeller kan hesten legge seg ned eller besvime.

Hvis medisinering er årsaken til sjokket opptrer de første symptomene oftest direkte etter at hesten har fått preparatet. Penicillininjeksjoner tros være den vanligste årsaken til reaksjoner av ovenstående slag.

En hest som injiseres daglig kan rammes av sjokk først ved for eksempel femte eller sjette injeksjonen. Reaksjonen kommer da trolig på grunn av at penicillin (som skal injiseres i halsmuskelen) har kommet inn i hestens blodbaner.

For å unngå skade på hest og omgivelser bør man alltid gi penicillininjeksjoner når hesten står i boksen. Da kan man raskt stenge døren i tilfelle hesten sjokkes og unnvike at den springer på kroker, greip og lignende samt unnvike å selv bli trampet på. Oftest går sjokket over så raskt at man ikke rekker å sette i gang med noen behandling.

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer