Kolikk i kulda

Nå når vannet lett fryser i vinterkulda øker antallet kolikktilfeller. Tilgangen på vann er dårligere, og hestene får ikke i seg den nødvendige vannmengden, noe som kan fremkalle kolikk. Hvorfor er det slik?

Hvordan kan kulde gi kolikk?

Mange hester har under vinterhalvåret redusert tilgang på vann. Det er ikke så lett å sørge for kontinuerlig tilgang, når vannet fryser etter kort tid. I tillegg føler mange hester et  mindre tørstebehov når det er kaldt.

Redusert inntak av vann kombinert med at de trenger mer mat for å holde varmen gjør at magen stopper fortere opp. Aktivitet er også med på å holde magen i gang. Mindre mosjon, både fordi hesten selv beveger seg mindre og gjerne trenes mindre i kulda, tror vi også er medvirkende faktorer til det økte kolikkomfanget.

Hva kan gjøres for å forebygge kolikk i kulda?

God vanntilgang, og husk at mange hester drikker mer ved temperert vann. Det kan derfor være lurt å tilsette litt varmt vann i bøtta, slik at vannet ikke er iskaldt. Gi salt i maten hver dag (anbefalt dose: 50g havsalt pr dag for en hest på 500kg) for å øke hestens tørste. Husk også på å gi hesten regelmessig mosjon, selv om det er kaldt.

Høye skadeutbetalinger

Antall kolikkbehandlinger og hester som avlives på grunn av kolikk ligger generelt høyt i vår skadestatistikk, men frekvensen har økt de siste årene, særlig under de kuldeperiodene vi har hatt de siste vintrene.

Du kan lese mer om kolikk her.

Mugg på hest

Mugg er en hudbetennelse i kodeleddet på hesten som kommer av en sårinfeksjon.
Les mer

Sårskader hos hest

Her tipser vi om hva du skal gjøre hvis hesten får ulike typer sårskader. 
Les mer

Filmen ”Skadefri hest”

”Skadefri hest” handler om hva du som rytter og hesteeier bør tenke på for å holde hesten din så frisk som mulig.
Les mer

Fraktur hos hest

Med fraktur (brudd) mener man en skade på skjelettvevet.
Les mer

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer