Hvordan kan kulde gi kolikk?

Mange hester har under vinterhalvåret redusert tilgang på vann. Det er ikke så lett å sørge for kontinuerlig tilgang, når vannet fryser etter kort tid. I tillegg føler mange hester et  mindre tørstebehov når det er kaldt.

Redusert inntak av vann kombinert med at de trenger mer mat for å holde varmen gjør at magen stopper fortere opp. Aktivitet er også med på å holde magen i gang. Mindre mosjon, både fordi hesten selv beveger seg mindre og gjerne trenes mindre i kulda, tror vi også er medvirkende faktorer til det økte kolikkomfanget.

Hva kan gjøres for å forebygge kolikk i kulda?

God vanntilgang, og husk at mange hester drikker mer ved temperert vann. Det kan derfor være lurt å tilsette litt varmt vann i bøtta, slik at vannet ikke er iskaldt. Gi salt i maten hver dag (anbefalt dose: 50g havsalt pr dag for en hest på 500kg) for å øke hestens tørste. Husk også på å gi hesten regelmessig mosjon, selv om det er kaldt.

Høye skadeutbetalinger

Antall kolikkbehandlinger og hester som avlives på grunn av kolikk ligger generelt høyt i vår skadestatistikk, men frekvensen har økt de siste årene, særlig under de kuldeperiodene vi har hatt de siste vintrene.

Du kan lese mer om kolikk her.