Hårsekkbetennelse

Knuter i huden kan skyldes ulike årsaker. En enkel, uøm hudklump som sakte vokser seg større på ryggen er ofte en hårsekkbetennelse. Dette kommer av et stopp i talgkjertelgangen. Dette kan behandles, og vi anbefaler at du forhører deg med veterinæren din for å få noen gode råd. 

Reaksjon på fôret

En annen form for hudknuter er de som raskt slår ut over hele hestekroppen. De kommer som oftest på grunn av en reaksjon på fôret, og behandles ved å endre fôringen.

Har du en hest som reagerer på næringsrikt høy eller høyensilasje, kan du gi den fôr med lavere næringsverdi. Det kan være lurt å ha en del fjorårshøy om høsten å blande med, slik at hesten ikke bare får næringsrikt årshøy. Pass på at alle fôrendringer skjer over lange perioder, og vær sparsommelig med kraftfôr. 

Hvis man ikke tar hånd om knutene kan det bli vanskelig og ubehagelig for hesten. Til slutt kan det bli så ille at man ikke kan bruke sal, og det kan bli stygge sår i huden.

Slik forebygger du hudknuter

1. Hold hesten ren

Ofte kommer knutene av svetteavlagringer som samles eller at skitt og støv er blitt trykket sammen under schabrak eller dekken. Hesten dusjes ikke like ofte om vinteren som om sommeren, og derfor blir det mer støv og skitt som tørker inn hårlaget. For å forebygge disse knutene kan du svampe hesten når den er blitt svett og være nøye med å børste regelmessig og grundig med en tett børste. La også hesten nå og da gå uten dekken, slik at huden blir luftet ordentlig.

2. Vask schabrak

Schabraker bør tørkes av etter hver ridetur for å hindre at det blir belegg av fettstoffer. Du bør også vaske schabraker ofte, og hvis du har en hest som svetter mye, kan det være greit å ha flere schabraker slik at du kan skifte med jevne mellomrom.