Knuter i hestens hud

I vinterhalvåret er det ikke uvanlig at hester får knuter i huden, enten noen få i salleiet eller et flertall utspredt over hele kroppen. Knutene kan ha flere årsaker. Her gir vi deg informasjon om hudknutene og tipser om hva som kan gjøres for å forebygge problemet.

En enkel, uøm hudklump som sakte vokser seg større på ryggen er ofte en hårsekkbetennelse, forårsaket av et stopp i talgkjertelgangen. Dette kan behandles ved å vaske med svak sprit og på denne måten få knuten til å tørke ut. Hvis det ikke hjelper, kan det være nødvendig å tilkalle veterinær for å gi kortison.

Hold hesten ren

Ofte kommer knutene av svetteavlagringer som samles eller at skitt og støv er blitt trykket sammen under schabrak eller dekken. Hesten dusjes ikke like ofte om vinteren som om sommeren, og derfor blir det mer støv og skitt som tørker inn hårlaget.

For å forebygge disse knutene kan man svampe av hesten når den er blitt svett og være nøye med å børste regelmessig og grundig med en tett børste. La også hesten nå og da gå uten dekken, slik at huden blir luftet ordentlig.

Vask schabrak

Schabraker bør tørkes av etter hver ridetur for å hindre at det blir belegg av fettstoffer. Du bør også vaske schabraker ofte, og hvis du har en hest som svetter mye, kan det være greit å ha flere schabraker slik at man kan skifte med jevne mellomrom.

Kan være fôrreaksjon

En annen form for hudknuter er de som raskt slår ut over hele hestekroppen. De kommer som oftest på grunn av en reaksjon på foret og behandles ved å endre foringen.

Har man en hest som reagerer på næringsrikt høy eller høyensilasje, kan man gi den et som har lavere næringsverdi. Det kan være lurt å ha en del fjorårshøy om høsten å blande med, slik at hesten ikke bare får næringsrikt årshøy. Pass på at alle fôrendringer skjer over lange perioder, og vær sparsommelig med kraftfôr.

Hvis man ikke tar hånd om knutene kan det bli vanskelig og ubehagelig for hesten. Til slutt kan det bli så ille at man ikke kan bruke sal, og det kan bli stygge sår i huden.

Liker? 1 av 1 likte , 5 i rangeringer