Sammen med Norges Rytterforbund, vår hesteveterinær Lars Olaf Moen, hovslager Aksel Vibe og profilrytterne Helena Liholt Gulli og Hege Tidemandsen ønsker vi å sette fokus på halthet. Halthet er et av de vanligste symptomene på sykdom eller skade hos hest, og utgjør nærmere 40 % av alle innmeldte hesteskader i Agria.

Men, med riktig kunnskap og praksis kan halthet forebygges.

Les mer om #stopphalthet!

Mange ryttere kjenner presset på å kvalifisere seg til riktige konkurranser innenfor en viss tid for å nå sesongens mål. Tiden er knapp og ekvipasjen må være i toppform for å kunne lykkes på konkurransebanen.

Men hva skjer når hesten får en leddbetennelse og trenger hvile noen uker? I Agria ser vi en tendens til at mange forhaster seg og ikke tar seg god nok tid.

– Et vanlig feilgrep er at man blir for ivrig med hesten sin og vil se raske resultater i stedet for å tenke langsiktig og bygge opp et individ som holder på sikt. Vi gir ikke hestene den tiden de trenger for å la en skade lege eller utvikle styrke og kapasitet. I lengden gir denne tidsbesparelsen motsatt effekt og vi får en hest med dårligere holdbarhet, sier Lars Olaf Moen, hesteveterinær hos Agria.

Lite restitusjon får konsekvenser

For å bygge en sunn, sterk og holdbar hest er det viktig at du ikke bare rir på ulike typer underlag og varierer ridningen, men at du også øker og minsker intensiteten i treningen i ulike perioder. I tillegg må du gi hesten din god tid til å lege ordentlig etter en skade. Om hesten settes i gang for tidlig etter for eksempel halthet og ikke får tilstrekkelig rekonvalesens, kan hesten raskt få et tilbakefall.

– For at en skade skal få tid til å lege ordentlig, må hesten få tilstrekkelig med aktiv hvile. Det skadede området må rekke å få tilbake en normal holdbarhet og dermed tåle fornyet arbeid. Den tiden kan ikke erstattes med medikamenter eller sofistikerte behandlingsmetoder. Har man for dårlig tid er det stor risiko for at skaden kommer tilbake igjen etter en tids arbeid. Da risikerer man å havne tilbake til der man startet, sier Moen.

Vær tålmodig med hesten din

Skal man bygge en sterk og holdbar hest må den få tid til å jobbe med alle muskelgruppene.

– Mange ryttere lar seg friste med å øke kravene for tidlig for raskest mulig å kunne få et godt resultat – spesielt om hesten er talentfull. Men tenker vi langsiktig gir vi hesten mulighet til å holde seg sterk og sunn hele livet, sier Moen.

Om skaden fortsetter å inntreffe er det viktig å gi hesten tid til å lege.

– Det er viktig å la konkurransene vente til hesten er helt klar igjen, og skal den først tilbake i konkurranse er det viktig å ha en god og langsiktig plan, avslutter han.