Når været slår om fra regn og kulde til varme er knott- og mygginvasjonen som verst. At mygg og knott klekkes i stillestående vann kan være noe å tenke over når beitene velges ut, og hagene fordeles.

Knott

Massive knottangrep kan påvirke hestens blodsirkulasjon, noe som kan føre til skade på hjertemuskelen og kraftige blodtrykksfall, hvilket igjen kan føre til hjertestans. Det er derfor viktig å beskytte hestene under den perioden som knotten er mest intensiv. Det enkleste er å la de stå inne.

Sviknott

Enkelte hester, oftest islandshester er spesielt sensitive mot spytt fra sviknott. Hesten får kløe og hudirritasjoner ved manken og haleroten, og klør seg så mye at hår forvinner og sår oppstår.

Mygg

Myggen er også en plage for hestene, men ikke i samme grad som knotten.

Fluer

Det finnes flere ulike typer fluer som irriterer hestene ved å stikke, slikke eller bite. De vanligste artene er stikkfluer som stikker for å suge blod, og spyttet fra stikkfluen kan skape allergi hos hester. Husflue finnes både innen- og utendørs. Fluen slikker i seg blod og tårevæske.

Stikkflue og husflue

Både stikkfluen og husfluen er mellomverter for øyemark. Husfluen legger egg i gjødsel og kan dessuten spre Habronemalarven som forårsaker sommersår som er svært vanskelig å bli kvitt da de heler sent.

Lusflue

Lusflue er en flat og vingeløs flue som suger blod. Denne finnes også på vinteren. Lusfluen irriterer hestene ved å krype rundt haleroten og mellom bakbena.

Stingflue

Stingflue legger de gulhvite eggene sine på hestens bogparti og framben. De pleier oftest ikke å merkes før på sensommeren når eggene klekkes og hesten får en intensiv kløe. Kløen gjør at hestene biter seg selv, og da får de i seg larvene. Etter ca. en måned utvikles de til innvollsparasitter som sitter i klynger på innsiden av magesekken. For å få bort parasittene bør man gi hestene markekur i september/ oktober.

Brems

De vanligste bremsartene er kubrems og regnbrems. De er store fluer med kraftige kjever, og bremsene biter hestene. Bittene gjør veldig vondt, og hestene forsøker oftest å springe fra insektene. Brems kan også overføre infeksjonssykdommer.

Jordveps

Jordvepsen stikker oftest hestene i eller rundt munnen, hvilket kan føre til at hestens svelg hovner opp og den får pustebesvær. Om du ser at hesten er irritert og urolig, samtidig som den har kløe eller er hoven kan det være lurt å kontakte veterinæren.