Flåttbårne sykdommer rammer også hester

Under de varmere månedene er flåtten er på farten. At dyr får flått har sikkert ikke gått oss dyreeiere hus forbi. I dag vet vi dessuten at også hester kan smittes av de utrivelige flottbårne sykdommene.

Det er fremfor alt borreliose og anaplasmose som flåtten kan bære på. Begge disse er flåttbårne bakterielle sykdommer. Det kan derimot være vanskelig å faststille at hesten lider av akkurat en av disse sykdommene. Symptomene er allmenne og kan være stive ledd, feber, avmagring og til og med kasting/reabsorbering av føll. Det er enn så lenge ikke påvist tilfeller av borreliose verken i Norge eller de andre nordiske landene.

Flere ulike prøver

Ved mistanke om borreliose eller anaplasmose tar man ofte blodprøve. Resultatet kan derimot være vanskelig å tolke. At hesten har høye verdier av antistoffer betyr ikke at den er rammet av en av sykdommene. Også friske hester kan ha samme mengde antistoffer i blodet uten å påvise noen symptomer.

Det finnes flere ulike prøvetakinger man kan gjøre ved mistanke om infeksjon av flåttbåren sykdom hos hesten:

Antistoffkontroll:
Måling av hvor mange antikropper som er dannet. Hvor mye er avhengig av hvor kraftig infeksjonen har vært. Prøvesvaret viser at hesten en eller annen gang har vært i kontakt med bakterien, men ikke når. Det trenger ikke å bety at hesten er syk, ettersom mange prøvesvar viser høyere nivåer selv om hesten ikke har noen symptomer.

PCR:
Er en annen metode for å konstatere om hesten har vært i kontakt med noen av disse bakteriene. Her måler man ikke andelen antistoffer, men resultatet er som et fingeravtrykk av bakterien.

Blodutstryk:
Et direkte utstryk av blodet på en glassplate i den akutte sykdomsfasen kan påvise bakterien. Denne metoden er det som gir den sikreste diagnosen.

En annen relativt ny metode er at man tar prøve av selve flåtten for å se om den er smittebærer eller ikke.

Hvis hesten din har symptomer og prøvetakingen viser et positivt resultat pleier behandlingen å bestå av antibiotika.

Dyreeierens innsatser

For å unnvike flått bør du gå igjennom hesten din daglig og plukke bort eventuelle flått. Du kan også sørge for å slå høyt gress i hagen. Enn så lenge finnes det ingen vaksine for flåttbårne sykdommer på dyr.

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer