Flått - Sommerens uhyre

Flåtten er utrivelige edderkoppdyr, som tross sin størrelse kan forårsake store problemer. Ofte tenker vi at det bare er hunder kan få flåttbitt når de snuser rundt i skog og mark. Men flått er også et problem for hestene våre. Derfor er det viktig å kontrollere hesten for hurtig å kunne fjerne flått som har bitt seg fast.

Flåtten trives i fuktige miljøer og der det finnes mange pattedyr, for eksempel harer og rådyr. Alt fra fugler til mennesker kan være vertsdyr for flåtten. Hvis den suger i seg blod fra et pattedyr som bærer på visse bakterier, kan flåtten deretter spre dem videre til andre dyr.

Ta raskt bort flåtten

En hest som får et flåttbitt, kan få bakterien anaplasmose (tidligere kalt ehrlichia). Agria Dyreforsikrings veterinær, Johan Blix, forteller:

- Bakteriene er i flåttens spytt, jo lengre flåtten sitter, jo større risiko er det for at hesten smittes. Det å undersøke hesten hver dag er en god metode for raskt å kunne finne og fjerne flåtten.

Symptomene kommer etter noen uker

Noen symptomer kan være at hesten mister matlysten, får feber og ikke vil bevege seg. Av og til har den også problemer med å holde balansen.

- Det tar en til to uker fra hesten smittes til den viser symptomer. Men noen hester får overhodet ingen symptomer og behøver ikke behandles, forklarer Johan Blix og fortsetter:

- Gjennom en blodprøve der man påviser bakteriene, kan man fastslå om sykdommen er anaplasmose (tidligere kalt ehrlichiose).

Liker varme

Flåtten er et spindeldyr, og akkurat som andre spindeldyr har den en beskyttelse mot kulde. Den kan klare seg gjennom milde vintre. Men det er ikke før temperaturen stiger opp mot 4-5 plussgrader at flåtten blir aktiv, og det er normalt mellom april og november.

Behandling med antibiotika

- Hvis hesten din skulle bli rammet av anaplasmose, pleier behandling med antibiotika å lege hesten, sier Johan og avslutter deretter med:

- Alle flått bærer ikke på bakterier. Hesten din blir ikke automatisk smittet bare fordi den blir bitt av flått. Men det er jo bedre å velge det sikre og ikke det usikre.

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer