Det finnes ulike teorier om hvorfor hester får "kissing spines". Arvelighet og feilaktig belastning av ryggen under ridningen er trolig noen av årsakene.

Det er heller ikke alle hester som lider av tilstanden til tross for at røntgenbilder viser at den har det. En bra måte å forebygge at hesten i framtiden rammes av "kissing spines" er å trene opp ryggen og alltid å ri hesten i riktig form. Noen bra øvelser for ryggtrening er:

Rygging

Nå prater vi ikke om å rygge ti steg etter hverandre. I stedet handler det om å rygge et steg, med hesten på tøylen, og deretter ri fram med en gang. I momentet når hesten tar det første steget framover engasjeres ryggmusklene. Hele tiden gjelder det selvfølgelig å ha hesten med ettergift på tøylen. Er den over hånden gjør øvelsen mer skade enn nytte.

Klatring

Klatretrening er kjempebra for hestens rygg. Men det finnes en hake. Det er bra å klatre oppover, men ikke like bra å klatre nedover. Har du en frisk hest, som du bare vil trene ryggen på for å forebygge er det ikke så stort problem. Da kan du styrke bakdelsmusklene i nedoverbakken i stedet ved å gjøre holdt med jevne mellomrom på veien ned.

Når du klatrer skal du gjøre det i skritt. Hesten skal senke hodet og ta i ordentlig.

Jobb i lav form

Å jobbe hesten i en lav form men med bakdelen godt under kroppen er en utmerket stretching og styrkning av ryggmusklene. Takket være ryggvirvlenes helling – der brystvirvlene heller fremover og lendevirvlene bakover – hvelves ryggmusklene skikkelig om hesten plasserer bakbena under seg og går i en lav form med nakke og hals.

Kavalett-trening

Når du trener med kavaletter kan du gjerne gjøre dette med hesten uten rytter. Å hoppe en stuss-serie på 3-4 hinder er utmerket for hestens rygg. Den er nødt til å hvelve seg og få opp ryggen i hvert sprang.

Tømmekjøring

Er man en erfaren tømmekjører er jobb uten rytter en bra omveksling for hester med dårlig rygg. Men hvis man ikke kan få hesten til å jobbe i riktig form rolig og avslappet skal man ikke gi seg på tømmekjøring. Da risikerer man å skape mer spenning i ryggen enn det man blir av med.