Kom i gang med tømmekjøring!

Å rehabilitere en hest handler ofte om å bryte mønster. I Agrias clinic i Falsterbo i helgen presenterte den svenske forbundskapteinen Bo Jenå hvordan man kan sette i gang hesten ved hjelp av tømmekjøring.

- En av de største utfordringene i jobben min er å sende hjem hestene etter de har vært skadet, sa Johan Lenz, veterinær ved Helsingborgs Djursjukhus. - Rehabilitering er ikke enkelt og mange ryttere er litt overambisiøse.

Mange fordeler

Bo Jenå, svensk forbundskaptein og lærer ved Flyinge, har stor tiltro til tømmekjøring. Han ser mange fordeler med å jobbe hesten fra bakken, ikke bare når hesten skal rehabiliteres med gjerne også i vanlig trening.

- Hesten føler seg friere uten rytter og den store fordelen mot å longere er at det går å påvirke formen mye mer når man tømmekjører enn når man longerer. Du kan korte og forlenge stegene på en helt annen måte, påpekte Bo Jenå.

Stefan Fur, hestesjef hos Agria i Sverige, lurte da på om hvem som helst kan tømmekjøre.

- Kan man ri, har en stødig hånd og litt følelse så kan man lære seg å tømmekjøre ganske raskt. Det er ikke veldig vanskelig, lovte Bo.  

Ryggproblemer

Johan Lenz påpekte at mange hester som har ryggproblemer har det på grunn av ridetreningen.

- Er det ikke slik at rytteren har relativt stort ansvar når det handler om ryggproblemer og at problemene ofte kommer ved rytterbytte, lurte Stefan Fur.

- Absolutt og derfor er det viktig med bra hjelp når man setter i gang en hest etter en skade, mente Johan.

Dagens visningshest Don Chamero etter Don Primero viste at han kunne flytte både sidelengs og gjøre versade og travers uten rytter på ryggen. Etter en stund plukket forbundskapteinen i dressur frem bommer.

- Få ryttere er kapable til å få hesten til å bøye så mange ledds om de gjør når de går kavaletter. Vi trener alle unghester på Flyinge over bommer minst en gang i uken, sa Bo Jenå og Don Chamero travet fint over bommene.

Nye måter å bevege seg på

Kavaletter er bra for å få hesten til å bevege på hele kroppen og Johan Lenz fortalte at det er akkurat det som rehabilitering handler om.

- Hestene med bevegelsesproblemer eller ryggproblemer trenger å finne nye måter å bevege seg på, og finne balansen og bruke musklene for å bære opp seg, sa Johan.

Bo Jenå gjorde holdt med Don Chamero og prikket han lett på det ene benet, og vips la valakken seg ned.
- Slik kan man også rehabilitere, lo Bo Jenå før clinicen ble avsluttet.

Don Chamero, skolehest på Flyinge, viste hvordan man hviler seg i form…

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer