Sammen med Norges Rytterforbund, vår hesteveterinær Lars Olaf Moen, hovslager Aksel Vibe og profilrytterne Helena Liholt Gulli og Hege Tidemandsen ønsker vi å sette fokus på halthet. Halthet er et av de vanligste symptomene på sykdom eller skade hos hest, og utgjør nærmere 40 % av alle innmeldte hesteskader i Agria Dyreforsikring i 2019.

Men, med riktig kunnskap og praksis kan halthet forebygges.

Les mer om #stopphalthet!

For å få en sterk og holdbar hest som varer lenge, er det nødvendig at vi på en strategisk måte bygger opp hesten. Vi må gi den tid til å styrke muskler, skjelett, sener, ledd og leddbånd. Utgangspunktet er imidlertid den samme for både unge og eldre hester: et godt grunnarbeid som gjør at hesten klarer å utføre viktige oppgaver.

Råd for å forebygge halthet

  • Varier underlaget – ikke bare ri i ridehuset, men varier mellom asfalt, sand, kupert terreng og på ridebanen.
  • La hesten restituere – hesten bør ikke konkurrere for raskt etter en skade. Hvile er viktig for god restitusjon.
  • For at hesten skal kunne dra nytte av grenspesifikk trening, må du først ha lagt et allsidig grunnlag slik at den blir sterk nok til å utføre oppgavene i hverdagen
  • Legg en langsiktig og fornuftig plan –  ha et variert program med for eksempel kondisjonstrening, hvile, konkurranser eller innføring/trening av nye bevegelser.

Unghesten – gjør litt av alt

En unghest trenger å styrke seg over lengre tid, og litt om gangen. Det er ikke mulig å «hvile en hest i form» uansett alder. Det er heller ingen hensikt i å vente med å jobbe med hesten før den er fem år gammel, for deretter å legge den i hardtrening –  tvert om. Slik risikerer du at hesten skader seg fordi den ikke er vant til påkjenningene som treningen innebærer.

– Å trene en unghest fra starten av er veldig fint for da blir den trygg med personen som rir den. Selv om du ikke kan ri unghesten din kan du fremdeles jobbe med den gjennom for eksempel lange skogsturer, tømmekjøring eller longering. Som rytter er det viktig å få hesten til å jobbe i et avslappet og rolig tempo for så å øke tempoet når du føler at den er klar. Sørg for å høre på hesten din og snu om du merker at den sliter med å håndtere oppgaver, sier Lars Olaf Moen, hesteveterinær for Agria Dyreforsikring.

Hos unghesten er det ikke bare den fysiske utviklingen som kan være krevende, men også det mentale.  Det er viktig å la hesten hvile hodet i perioder. Ikke krev for mye fysisk arbeid og unngå å utfordre hesten for mye med nye oppgaver; det er mentalt komplisert for en hest å lære nye bevegelser. Husk for eksempel å gå tilbake i treningstrappen og i stedet gjøre ting den kan, noe som også er bra for hestens selvtillit.

Hvordan bygger jeg opp den eldre hesten?

Du trenger ikke å ta det like langsomt med en eldre hest som skal bygges opp igjen, som med en unghest. En eldre hest har ofte et muskelminne og en innebygd styrke som er et godt utgangspunkt for opptreningen. Hvis den eldre hesten derimot aldri har blitt ridd på før, bør den behandles som en treåring. For at en hest skal bli sterkere, trenger den hjelp i perioder slik som å bli pushet framover, men ikke så hardt at den risikerer å skade seg. Prinsippet er det samme som for mennesker: å øke vekten og intensiteten på treningen for så å øke styrken og utholdenheten. Det hesten synes er vanskelig om våren, bør være godt innenfor komfortsonen om høsten.

For å ta hensyn til hesten din er det viktig at den får restituere etter hard trening. For en voksen hest kan dette bety en til to ukers lettere ridning, eller ridning med et annet fokus, for eksempel turridning. For unghesten, derimot, kan det være bra å hvile på sommerbeite i perioden fra mai til august.

Lag en langsiktig plan sammen med treneren din der du setter deg mål underveis. Avslutt hardere trening med restitusjonsperioder, og husk at det er viktig at hesten din ikke stopper helt opp. Slik kan den bli skadet og få problemer.

Lytt til hesten din

For ikke å presse hesten din for mye må du ta hensyn til hvordan den reagerer når den jobber. Vær oppmerksom på om hesten mister arbeidslysten, kjenner seg håpløs eller har problemer med å gjøre ting som den vanligvis klarer. I så fall bør du la den hvile eller gjøre bevegelser og oppgaver du vet den takler.