Når vikingene bosatte seg på Island tok de med seg hester fra Norge og de britiske øyer. På den tiden var Islands klima varmere enn i dag. Det fantes godt om beite til hesten. Men klimaet ble bistrere og med det ble islandshesten forandret. De sterkeste overlevde og med tiden ble islandshesten utviklet til den tøffe hesten den er i dag.

Gudenes hest

Historien om den lille sterke urhesten er både spennende og særegen. I følge sagnene var det gudene som eide hestene, og når det var nødvendig kunne de selv forvandle seg til dem. Derfor tilba vikingene hestene sine. Paradoksalt nok ble hestene også ofret i offerriter, der vikingene drakk og smurte seg inn med hestenes blod for å kunne ta del av deres hellighet og styrke. I det ufremkommelige landskapet, der veinettet ikke ble skikkelig utbygget før etter andre verdenskrig, er vikingenes hylling til hesten ikke vanskelig å forstå. I regn og rusk, gjennom lavaørkener, strømmende elver og over fjell og isbreer, bar de sine ryttere. Uten hesten var det vanskelig å overleve.

Verdens mest renrasede hest

Siden 1100-tallet har import av hester til Island vært forbudt, noe som har gjort Islandshesten til verdens mest renrasede hest. Fra sine middelalders forfedre har den arvet evnen til å – bortsett fra skritt, trav og galopp – kunne tølte og gå i passgang. I dag er islandshesten en svært populær rase, og har egne konkurransegrener innen de spesielle gangartene.