Du må kanskje se på opp til ti til femten hester før du finner den rette. Vær forberedt på at det kan være fristende å kjøpe hest. Det tar tid, mye tid. Og det koster penger. Du må sannsynligvis reise rundt, og til og med overnatte og ta fri fra jobben/skolen.

Dra ikke alene for å prøveri en hest

Ta alltid med deg en med gode kunnskaper innen hest. Det kan være din trener eller ridelærer eller en god venn som du anser er flink med hester. Han eller hun skal kunne bedømme hesten fra bakken, og gjerne også prøveri den. Medhjelperen din skal også kjenne deg tilstrekkelig godt for å kunne vite hvilken hest som passer det nivået du er på.

Se hestens alle små signaler

Pass på å få så mye som mulig ut av hesten. Hvordan er den i hagen, om den går ute? Hvordan oppfører den seg i stallen, er den nysgjerrig og positiv, står den rolig? Virker den urolig og het eller legger ørene bakover og markerer mot de andre hestene eller når den blir børstet? Hvordan har hesten det i boksen? Biter den på innredningen? Vær oppmerksom på alle små signaler. Lag deg en oppfatning om hva slags hest det er. Tenk etter om dere kan trives sammen.

Eieren først

La alltid eieren ri hesten først. Finn ut av hvor mye hesten normalt ris, hvor mye den er ridd den seneste tiden og hva den har gjort under det seneste året. Se på eierens måte å håndtere hesten. Når eieren har ridd, har vist hesten i alle gangarter og vist hvilke bevegelser den har – da er det din (eller medhjelperen din sin) tur til å ri. Føl deg frem. Det gjelder å spille på samme lag som hesten, og «finne knappene» som får akkurat denne hesten til å svare som du vil. Hvis dere prøverir ute – be også om å få ta hesten til et ridehus.

Trives du og hesten sammen?

Hvis du trives med hesten, om din rådgiver synes alt virker bra, om du er alvorlig interessert – da kan dere begynne å diskutere handelen. Spør gjerne om du kan komme og prøveri hesten ytterligere en eller flere ganger før du bestemmer deg. Neste steg er at dere avtaler prisen, eventuell forskuddsbetaling, og skriver en grundig kjøpeavtale. Hesten skal også selvfølgelig være veterinærbesiktet for at kjøpet skal gå igjennom. Da – og først da – har du fått deg din egen hest!

Tenk på at

... en hest er et levende vesen som trenger tid til å venne seg ved alt det nye i sitt nye hjem. Når du prøvered den stod den i en stall der den kjente seg trygg. I et nytt miljø med nye stallkamerater, nytt fôr og nye rutiner, kan det være at hesten (for en tid) endrer sin oppførsel og i visse tilfeller kan være helt annerledes.