Til tross for mørket, er det herlig å ri ute i naturen og nyte årstiden. I blant trenger man likevel å passere eller følge en trafikkert vei, noe som kan innebære en stor risiko.

Les også: Reflekser kan redde hestens liv

– Mange ryttere unngår trafikkerte veier, men ettersom mange av Norges hester holder til i tettbebygde strøk, er hester også en del av trafikkbildet. Mange ulykker med hest og rytter kunne vært unngått hadde man økt kunnskapen om hest i trafikken, sier Christian Geelmuyden, administrerende direktør for Agria Dyreforsikring i Norge. 

Hestens fluktinstinkt 

Alle hester er av natur flyktdyr, noe som innebærer at de løper fra det de opplever som utrygt. Dette kan være alt fra kjøretøy, syklister, en plastpose i bevegelse eller en fugl. Dette er situasjoner det er vanskelig å forutse, og på kort tid kan hesten ha endret retning og kommet opp i et høyt tempo. Med riktig trening kan man minske fluktinstinktet, men den vil alltid ligge latent av natur. Dette gjør at selv de roligste hestene kan skvette og bli skremt.

Og dessverre kan en kollisjon mellom hest og kjøretøy bli dramatisk, og gjøre stor skade på mennesker, hest og bil.

Dette er rytternes frykt

  • bilister som tuter, kjører raskt eller for tett på
  • større og bråkete kjøretøy
  • lydløse biler som kommer brått på

Slik møter du hester på en sikker måte i trafikken

Det er viktig at du som bilist bremser ned i god tid når du skal passere en hest. Hold et lavt tempo og god avtand til hesten, minst to meter. Kjør rolig forbi, og øk deretter farten gradvis etter passering. Her er noen enkle huskeregler:

  • brems ned og kjør sakte forbi, helst i maks 25 km/t
  • hold avstand, minst to meter fra hesten
  • fest blikket på hesten – den kan raskt endre retning og tempo
  • la hest og eier passere, eller kjør sakte forbi

En hesteulykke kan bli dyrt – for bilisten

Hvis en bil kolliderer med en hest, har rytteren vanligvis rett til erstatning for personskade gjennom kjøretøyets ulykkesforsikring. Vanligvis betaler ulykkesforsikring kompensasjon for kostnadene som oppstår hvis hesten er skadet. I tillegg er kjøretøyets eier ansvarlig for skaden på eget kjøretøy. Kollisjon med hest kan derfor koste kjøretøyets eier mye penger.