Vi vet vel alle hvor viktig det er å ha reflekser når det er mørkt ute. Likevel slurver mange. Men å gjøre det samme med en hest er både uansvarlig og farlig for alle involverte.

I mørket både synes du dårligere og ser dårligere, og risikoen begynner allerede i skumringen. Det å ri på veier med gatebelysning er ingen unnskyldning. Gatebelysningen gjør at du selv ser bedre, men ikke at du synes bedre.

Hvis du er ute og rir når det er mørkt kan du regne med at hesten blir blendet av møtende trafikk, noe som kan gjøre den utrygg og redd. For bilføreren er det en ubehagelig opplevelse å i siste sekund oppdage en ekvipasje i veikanten, og risikoen for ulykker er stor.

Uten reflekser synes du i beste fall 20 meter før bilen passerer. Med reflekser synes du på omtrent 120 meters avstand. Selv om det ikke finnes noen lov som sier at ryttere må ha reflekser finnes risikoen at du kan stilles ansvarlig hvis noe skulle skje. Så jo flere reflekser desto bedre!

I dag finnes det mange ulike reflekser å velge imellom; benreflekser, reflekser til hodelag og annet utstyr, refleksdekken, grimer, lamper, hjelmtrekk, lysdioder med mer.

Tenk på dette når du plasserer refleksene:
 • Det er ikke nok at kun du har på deg reflekser, hvis du skulle falle av eller hesten sliter seg må den også ha reflekser.
   
 • Det er viktig at hesten har reflekser som synes både fra framsiden og baksiden.
   
 • Reflekser på beina er viktigst. Lyset fra bilens lamper faller i marknivå, spesielt på nært hold.
   
 • Fest reflekser i stigbøylene.
   
 • Hvis du likevel bruker et lendedekken, sørg for å skaffe deg et refleksdekken.
   
 • Bruk refleksvest til deg selv, eller fest reflekser på jakken og på hjelmen.

Husk på at reflekser er ferskvare! De holder ca tre år, avhengig av hvor mye de slites. Etter det er det på tide å bytte ut dem. Er du usikker på om refleksene fremdeles fungerer er det lurt å teste de.