De fleste hester som skader seg i trafikken er løse. De kan ha kommet seg ut fra beite, kastet av rytteren sin eller slitt seg løs på andre måter. Da spiller det ingen rolle hvor nøye du har vært med å sette refleks på din egen jakke, hesten blir rett og slett ikke sett av bilistene uten deg.

- Husk derfor på å utstyre både deg selv og hesten med reflekser selv for korte avstander. En refleksgrime og dekken med reflekser kan utgjøre en stor forskjell for hesten, tipser Stefan Fur, sjef for forretningsområdet Hest og Landbruk hos Agria Djurförsäkring.

Det er gledelig at statistikk fra Agria i Sverige viser at færre hester blir drept i trafikken. Antall skader har blitt halvert de siste fem årene. Statistikken kan ikke si noe om hva som er grunnen til dette. En av grunnene kan være refleksbruk. Mange produsenter av hestedekken og rytter-/rideutstyr benytter reflekstrykk som detaljer i den vanlige bekledningen. I tillegg finnes det en mengde dekken, beinbelegg, bandasjer og støvler i reflekterende materiale. Ofte er reflekser billig i innkjøp, noe som er bra fordi levetiden er relativt kort.

Sånn blir du sett i trafikken:

  • Både hest, rytter, kusk og vogn må ha refleks og lys. De må være plassert slik at andre veifarende kan se ekvipasjen både forfra, bakfra og fra siden.
  • Rytter eller kusk må ha refleksvest
  • Hesten bør ha refleksbånd på alle fire bein samt feste lys som gir hvitt/gult lys fremover og rødt lys bakover. Dette kan for eksempel festes på stigbøylen på venstre side ettersom du skal ri i høyre kjørefelt.
  • Ved bruk av vogn skal vognen være utstyrt med rødt lys bak.
  • Bytt ut reflekser regelmessig. Evnen til å reflektere svekkes av smuss, riper og annen slitasje.

For mer informasjon om ferdsel med hest i trafikken:
Hest i trafikken