At fostervannet går, er det første tegnet på at føllingen har begynt. Vanligvis legger hoppen seg deretter ned, og riene setter i gang. Ganske snart blir et forbein synlig, ”innkledd” i den hvite fostersekken (amnion).

Hvis hoppen trenger hjelp i løpet av utpressingsfasen, kan man trekke forsiktig – men husk: Du skal dra i takt med riene og i retning mot hoppens hasespisser. Dessuten bør du ikke trekke like mye i begge forbeina samtidig. Da skytes føllets skulderbein frem, og det blir vanskeligere å passere gjennom forløsningsgangene. Hvis føllet blir født i fostersekken, er det viktig å punktere denne raskt. Ellers er faren for bli kvalt stor.

Utpressingsfasen ved en normal forløsning pågår i rundt 20 minutter. Hvis forløsningen trekker ut i tid, skal du kontakte veterinær.

La navlestrengen rives naturlig av

Det er ingen grunn til å klippe eller rive av navlestrengen rett etter føllingen. Føllet trenger den blodmengden (ca. 1,5 liter) som er i morkaken, og det er best å la naturen selv ordne med denne detaljen. Noen centimeter fra bukveggen har navlestrengen en innbuktning, et naturlig ”bristepunkt”.

Av og til hender det at navlestrengen rives av for nær bukveggen. Da kan det oppstå blødninger. Navlestrengen skal klemmes av, og skal ikke knytes. Den gjenværende stumpen av navlestrengen bør vaskes med Jodopax. Navlen er en vanlig innfallsport for ulike slags infeksjoner. Et tips er å dyppe navlestrengen i kammeret til en injeksjonssprøyte som er fylt med 2% jodoppløsning.

Hoppen etter forløsningen

I løpet av et par timer etter føllingen bør hoppen ha kvittet seg med etterbyrden. Det er hensiktsmessig at man legger ut fostersekken for å konstatere at den er komplett, det vil si at det ikke er blitt igjen noen biter inne i hoppen. Etterbyrden kommer normalt ut i løpet av to timer.

Hvis det ikke skjer, kan du ta hoppen ut og mosjonere henne alene i 5-10 minutter, noe som kan påskynde at etterbyrden kommer ut. Sitter etterbyrden fortsatt igjen etter seks timer, skal du kontakte veterinær. Noen hopper blir stresset av en etterbyrd som henger rundt bakbeina. I slike tilfeller skal du kontakte veterinær, som kan bistå med et raskere utslipp.

En frisk etterbyrd har en jevn rødaktig farge og jevn tykkelse. Hvis det er store avvik, bør veterinær tilkalles.

Man bør alltid være nøye med at hoppen tømmer livmoren. Dette gjøres lettere ved at hoppen blir satt i bevegelse, for eksempel skilles fra føllet i ti minutter og får lov å løpe i en paddock, longeres eller mosjoneres på annet vis. Dette bør gjøres daglig de første dagene etter føllingen.