Beinet til hesten er et biodynamisk mirakel satt sammen av knokler, sener, muskler og ligamenter som alle har viktige funksjoner i alle faser av hestens bevegelser.

– Hestene vil kompensere og avlaste for ubalanser og ubehag så langt den kan. Derfor kan en asymmetri, som ikke er kompensert for i beinet og hoven, føre til ubehag og skader andre steder i kroppen. Konsekvensen kan bli begrensning av kapasitet, prestasjon og levealder, sier hovslageren Aksel Vibe, og legger til:

– Hovslagere skor ikke bare høvene, vi skor hester.

Hva kan gå galt?

  • Om føll og unghester ikke blir tatt vare på og skader eller avvik ikke blir håndtert i tide kan det føre til svakheter. Dette kan redusere levetiden og kapasiteten på lang sikt.
  • Enkelte skader henger sammen med noen typer eksteriør og kan utsettes eller unngås ved riktig oppfølging.
  • Ubalanse i beina kan føre til ubehag i resten av kroppen og gi ride-, kjøre-, eller atferdsproblemer.
  • Akutte skader som hovinfeksjoner kan føre til konkurranse eller trenings pauser og unødige lidelser.
  • Veldig mange skader og lidelser som oppstår tar lang tid å hele og kommer lett tilbake når ikke årsaken er utbedret og skoingen optimalisert med korrigeringer og ortopediske sko.

Hva kan du gjøre?

  1. Bruk en utdannet hovslager: Det er ikke krav om utdannelse for å sko eller verke hester i Norge. Dette gir noen utfordringer til deg som eier. Fagbrev er derimot et bevis på at innehaver har et minimumsnivå av fagkompetanse – jo flere kunder som etterspør dette, jo flere hovslagere vil sørge for at har dette.
  2. Invester i en kompetent hovslager: Den beste forsikringen i verden kan ikke erstatte tapt trening, brukstid eller lindre smerte. Penger brukt på hovslager er penger brukt på langsiktig beskyttelse av hesten din.
  3. Gi hovslageren din de beste arbeidsforholdene: Hesten skal stå inne tørr og ren før hovslager kommer. En trygg og ryddig arbeidsplass med godt lys, god plass og flatt gulv gjør det mye lettere å utføre godt arbeid.
  4. Håndter hesten din så den er trygg på skoingen: Det er krevende å sko hest. Ikke la hestens oppførsel gjøre det vanskeligere. Mange skader og traumer kan oppstå om hesten ikke er vant til og trygg på å bli skodd. Ha beroligende tilgjengelig om nødvendig. Om hesten trenger en kamerat i nærheten så sørg for selskap.

Sko hesten regelmessig

Alle ubalanser og avvik i beinstillingene blir verre jo lengre det går mellom skoingene. Det anbefales å sko hesten hver 4-7 uke. Ikke vent til det ser ut som hesten trenger skoing fordi da er det for sent. Hold deg til én hovslager og bytt kun med tanke på nye og langsiktige løsninger.

Gjør hovslageren din til en del av teamet

Gå ut ifra at alle hovslagere er interessert i jobben sin og ønsker å gjøre sitt beste for deg og hesten din. Gi hovslageren all informasjon du har og la han/hun selv avgjøre hva som er relevant for skoingen. Tilby deg å mønstre hesten før og etter skoing om det er ønskelig.

Sørg også for at all kommunikasjon om hesten din går direkte mellom hovslager, veterinær, med flere. Informer om planene dine med hesten, treninger konkurranser beiteslipp, med mer. Rådfør deg gjerne med hovslageren når du kjøper en hest.

Tenk proaktivt på fôring og miljø

Overføring som gir livsstilssykdommer som EMS og forfangenhet på hest har blitt vanligere. Overvekt gir unødig belastning på hesten generelt og beina spesielt. Fôring og ernæring er et livsviktig og stort fagområde. Husk å søke kvalifiserte råd hos fagfolk. Ikke gjør hesten din til et "forsøksdyr".

Dårlig hygiene i stallen, luftegårder og skrittemaskiner kan gi smittespredning av sopp og bakterier som gir surstråle og hulvegger. For å forebygge spredning av bakterier er det viktig med daglig renhold og pleie som hovfett og bakteriedrepende midler.