Det er vanskelig å til enhver tid unngå at hesten din rammes av sykdom eller skade. Men det finnes flere sykdomstegn det er greit å kjenne til, og jo fortere det oppdages desto større er sannsynligheten for at det går bra. 

Godt hestehold og daglig tilsyn

Først og fremst er det viktig med et godt hestehold, og dette innebærer i all hovedsak godt stell og pleie riktig fôring og allsidig trening. Selv om hesten går på beite døgnet rundt og du eventuelt er bortreist, må den ha tilsyn morgen og kveld. Sørg også for at den alltid har tilgang til friskt vann.

Inspiser hesten regelmessig og forsikre deg om at den ikke har byller, er unormalt hoven eller varm, har fått sår og at det ikke er noe på hovene som kan hemme hesten når den beveger seg. Infiserte sår er vanskelig å behandle, og kan bli et voksested for fluelarver.

Nedsatt appetitt

Hvis hesten ikke vil spise, er det et tegn på at ikke alt er som det skal. Dette kan tyde på blant annet kolikk, virus eller magesår. Da kan det vært lurt å tilkalle veterinæren.

Nytt fôr

Observer hesten når beite- og fôrtype endres.

Pelsen

På en frisk hest er pelsen blank, huden under er løs og følsom. Hvis hesten er dårlig, hender det ofte at pelsen blir blass og bustete. Det kan for eksempel være et tegn på at hesten har innvollsorm.

Ruller seg

Hesten liker å rulle seg, men hvis den har vondt noe sted, kan den rulle seg av smerte. Det er lett å se forskjellen. En hest som ruller seg på grunn av smerte, svetter, ser plaget ut, reiser og ruller seg om hverandre.

Klare slimhinner

Neseborene, innsiden av øyelokkene og tannkjøttet til en frisk hest er lakserosa.

Temperatur, puls og åndedrett

En frisk hest har en hvilepuls på mellom 36 og 42 slag i minutter, tar 8–15 åndedrag i minuttet og har en temperatur på rundt 38 grader. Hester er flinke til å regulere kroppsvarmen sin, og temperaturen er derfor konstant, selv etter en treningsøkt. Det kan være lurt å måle hestens temperatur når det er frisk slik at du vet hva hestens normale kroppstemperatur er.