Sammen med Norges Rytterforbund, vår hesteveterinær Lars Olaf Moen, hovslager Aksel Vibe og profilrytterne Helena Liholt Gulli og Hege Tidemandsen ønsker vi å sette fokus på halthet. Halthet er et av de vanligste symptomene på sykdom eller skade hos hest, og utgjør nærmere 40 % av alle innmeldte hesteskader i Agria Dyreforsikring i 2019.

Men, med riktig kunnskap og praksis kan halthet forebygges.

Les mer om #stopphalthet!

Tips til sunn hovpleie:

  • Gå over (undersøk) og rensk høvene hver dag.
  • Sko/verk hesten hver 4.–7. uke, avhengig av individets behov.
  • Bruk en kompetent hovslager.
  • Still krav til hovslagerens engasjement for hesten, og behandlingen av hesten under skoingen.
  • Kommuniser med hovslageren din og bytt hovslager dersom samarbeidet ikke fungerer.

Høver røper hestens helse

Ifølge forskrift om hestevelferd skal hestene ha hovpleie etter behov. Hesteveterinær hos Agria Dyreforsikring, Lars Olaf Moen, ser på hoven som et speilbilde av hestens helse og derfor er det viktig å velge den riktige hovslageren for jobben.

– Godt hovslagerarbeid er ikke bare viktig for å hindre hovproblemer, men også for å forebygge skader i resten av kroppen som leddbetennelser, muskelskader, stølheter i bryst og overlinje. En hov som ikke er jevnt verket ut fra hestens benstilling og naturlige vinkler, kan gi alvorlige skjevhetsbelastninger lenger opp i hestens kropp, sier Moen.

En skulle tro at god hovpleie er enkelt og at det er nok å sørge for at hoven er godt verket, skoen sitter på og høvene renskes daglig, men det er ikke alltid så lett. Det kan oppstå skader og forandringer i høvene som det kan ta lang tid å bli kvitt.

Problemer med høvene kan også påvirke hesten slik at det oppstår skader i andre kroppsdeler. En viktig vei til friske høver er å få tak i en kompetent hovslager som er engasjert og ambisiøs i sitt arbeid, og i hesten din.

Velg en engasjert hovslager

God hovpleie forutsetter kvalitet på arbeidet som utføres, og det er derfor en god idé å bruke den samme, gode hovslageren til regelmessig hovpleie.

– Det finnes mange dyktige hovslagere som er engasjerte i hesten din, utover skoingen/verkingen. For å være sikker på at hoven er balansert og berører bakken ved nedslag, er det viktig at den observeres i bevegelse både før og etter skoing. En engasjert hovslager følger opp forandringer over tid og ser til at hestens hov er i balanse, sier hovslager Aksel Vibe.

Når du skal finne en god hovslager bør du snakke med folk du kjenner for å få gode referanser. Legg vekt på kompetanse, profesjonalitet, tilgjengelighet og pålitelighet i utvelgelsen. Når du til slutt har funnet riktig hovslager er det viktig å huske på at hovslageryrket er tungt og farlig, og du bør derfor legge til rette for at selve arbeidet med hovpleie foregår i et sikkert og optimalt miljø. Du bør også være til stede når hovslageren arbeider med hesten din.

Se etter forandringer i høvene

Ved skjevhetsbelastning kan formen og slitasjen på høvene forandre seg. Som hesteeier bør du derfor være oppmerksom på om hoven endrer form, for eksempel hvis den plutselig begynner å trekke seg sammen eller krympe, eller om hesten blir høy i draktene og begynner å gå på tå, forteller hovslager Aksel Vibe.

– Dette betyr at hesten ikke har belastet hoven like mye og like jevnt som før, og kan være et tegn på at den prøver å unngå smerter i hoven eller andre kroppsdeler, sier Vibe.

De aller fleste hester har beinstillinger og eksteriør som er predisponert for skader. En hovslagers jobb er å forsøke å kompensere for dette. Flere overbelastningsskader oppstår over tid og merkes først som et ubehag eller en prestasjonsnedsettelse. Det er derfor veldig viktig å kommunisere endringer hos hesten til hovslageren så tidlig som mulig for å forsøke å unngå eller redusere skader.

– Hesteeiere og veterinærer bør være oppmerksomme på at veldig mange skader i beina kan avlastes med riktig ortopedisk skoing. Dersom en riktig skoingplan utarbeides og følges, kan gjenopptrening etter en skade gå fortere og sjansene for tilbakefall reduseres, avslutter Vibe.